Divergenţe privind politicile fiscale
Mult mai zgârcit cu apariţiile publice decât predecesorul său, preşedintele Klaus Iohannis dă, uneori, chiar propriilor suporteri, senzaţia că e absent de pe scena politică. Deşi rare, luările sale de poziţie pot fi, însă, foarte contondente.
Bogdan Matei, 03.11.2017, 12:28
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat, joi, fără menajamente Executivul susţinut de coaliţia PSD-ALDE pentru măsurile fiscale preconizate şi i-a cerut să renunţe la acestea. Şeful statului a calificat reformele pregătite de guvernanţi drept o bulversare fiscală, care mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Klaus Iohannis: Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi în definitiv nu ajută pe nimeni. În legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale.”
Preşedintele a spus că, potrivit unui calcul bazat pe datele comunicate public, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, programată de Guvern la 1 ianuarie 2018, o persoană cu salariul mediu brut pe economie va câştiga doar 3 lei, adică aproximativ 0,70 de eurocenţi. Din rechizitoriul său la adresa politicilor guvernamentale n-au lipsit nici investiţiile publice, despre care a spus că au scăzut nepermis de mult, nici colectarea de fonduri la buget, ajunsă la un minim istoric de numai 25%. Tot joi, sindicatele au dat noi semne că ar putea rupe fragilul arminstiţiu social cu Guvernul.
CNSLR Frăţia, una din cele mai puternice confederaţii din România, care afirmă că reprezintă interesele a peste jumătate de milion de angajaţi din diverse sectoare de activitate, a anunţat începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale. Sindicaliştii se tem că, de fapt, transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va antrena scăderea salariilor şi pierderea locurilor de muncă. Anterior, Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical lansaseră avertismente similare.
În replică, premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au declarat că nu înţeleg opoziţia faţă de măsurile fiscale anunţate pentru anul viitor, de vreme ce atât angajaţii, cât şi angajatorii ar avea de câştigat. Şeful Executivului spune că unii dintre partenerii sociali ignoră deliberat argumentele în favoarea trecerii contribuţiilor la angajaţi: Noi le punem cifrele în faţă, domniile lor spun că nu, nu este adevărat, au ei alte calcule. O parte din sindicate au spus că nu se poate aşa ceva, fiindcă nu sunt ei de acord, pur şi simplu. Încercăm să vedem ce este în spatele acestei încăpăţânări de a recunoaşte realitatea, că, de fapt, nu suferă nimeni şi că e o măsură bună, prin care toată lumea are de câştigat.”
Nici patronatele, însă, nu par convinse de argumentele primului-ministru. Camera de Comerţ Americană în România apreciază că măsurile fiscale anunţate de guvern îngreunează derularea afacerilor şi scad încrederea investitorilor în economia autohtonă.