Discuţii privind proiectul de buget pe 2018
Proiectul bugetului pe 2018 va fi aprobat până la începutul lunii decembrie, a anunţat şeful PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii dintre liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.
Mihai Pelin, 31.10.2017, 12:24
Coaliţia de Guvernare de la Bucureşti s-a reunit pentru a discuta despre bugetul anului viitor. Proiectul pentru 2018 ar urma să fie depus la Parlament în noiembrie şi, cel mai probabil, adoptat în primele zile ale lunii decembrie, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a precizat că acesta va respecta ţinta de deficit, iar rectificarea bugetară va fi pozitivă. Liviu Dragnea: “Vestea bună: se respectă ţintele de deficit sub 3% pentru anul 2018. S-a discutat şi despre rectificarea pozitivă care va fi pe acest an. Şi pe acest an, deficitul va fi sub 3%. Am vorbit şi despre transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi despre split TVA (plata defalcată). Am transmis amendamentele la Senat pentru a fi adoptate în comisia de specialitate.”
Liderul social-democraţilor a mai spus că definitivarea proiectului de buget pentru 2018 depinde şi de avizul CSAT. La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că este nevoie de menţinerea la acelaşi nivel a cheltuielilor bugetare. El a vorbit şi despre necesitatea reducerii cheltuielilor materiale, arătând că există tendinţa aparatului birocratic de supradimensionare, tendinţă care trebuie stopată. În opinia sa, banii trebuie alocaţi pentru investiţii în diverse domenii.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a dat asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi diminuate: “Nu vor exista concedieri, nu s-a discutat despre aşa ceva, dar cred că este necesar în acest moment să punem un plafon la cheltuielile materiale, pentru că avem nevoie de bani şi pentru investiţii. Una din priorităţile pe care am discutat-o de principiu pentru bugetul de anul viitor va fi alocarea fondurilor celor mai importante pentru realizarea proiectelor de investiţii în diverse domenii, nu numai infrastructură. Avem nevoie de investiţii şi în sănătate şi în educaţie şi în alte domenii esenţiale care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.”
Liderii coaliţiei au analizat o primă strategie de finanţare pentru marile lucrări de infrastructură, urmând să aibă loc întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii. Proiectul unui parteneriat public-privat urmează să fie adoptat prin ordonanţă de urgenţă în următoarele zile.