Criza catalană, văzută de la Bucureşti
Bucureştiul urmăreşte cu atenţie şi interes recentele evenimente din regiunea spaniolă Catalonia.
Daniela Budu, 31.10.2017, 11:45
România şi-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei, respingând declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei. Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la Bucureşti, Spania este un aliat important şi partener strategic al României, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional. Legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv – mai precizează comunicatul. În aceste condiţii, România se declară în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.
Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania, adaugă diplomaţia română, care şi-a exprimat speranţa că se va reveni, în cel mai scurt timp, în parametrii ordinii constituţionale din acest stat. Şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a anunţat că urmăreşte cu maximă atenţie şi interes recentele evenimente din regiunea spaniolă. Potrivit unui comunicat, încă din etapa organizării referendumului pentru independenţă, echipa de monitorizare constituită la nivelul MRP s-a aflat în legătură permanentă cu asociaţiile românilor, cu parohiile din regiune, cu misiunile diplomatice ale României de pe teritoriul spaniol, pentru a cunoaşte nemijlocit situaţia reală a celor peste 130.000 de cetăţeni români din Catalonia, din cei aproape un milion care există în Spania.
MRP recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiune să intre în contact cu autorităţile române, pentru semnalarea oricăror situaţii care ar aduce atingere propriei securităţi. De asemenea, cetăţenii români sunt rugaţi să aducă la cunoştinţa misiunilor diplomatice ale României orice situaţii care le-ar putea afecta raporturile de muncă şi relaţia cu autorităţile şi instituţiile locale, precum şi alte incidente generate de contextul actual.
Pentru cetăţenii români care doresc să se reîntoarcă acasă, MRP a prezentat setul de facilităţi operate de Guvernul României pe care aceştia au posibilitatea să le acceseze. Orice mesaje ale românilor din regiune pot fi transmise echipei de monitorizare a situaţiei din Catalonia de la nivelul MRP, în format electronic.
Deocamdată, criza politică din Catalonia, unde parlamentul regional a declarat unilateral independenţa, măsură urmată de decizia guvernului central de la Madrid de impunere temporară a administrării directe, nu îi afectează semnificativ pe românii din regiune, după cum declară reprezentanţii mai multor asociaţii ale românilor, dar şi români care lucrează în Spania. Aceştia recunosc, însă, că probabil, în perioada următoare, vor fi români afectaţi de şomaj, aşa cum vor fi şi catalani.