În dezbatere, siguranţa alimentară
Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a vizitat România, în contextul în care, Europa încearcă să rezolve problema standardelor duble de calitate la alimente.
Mihai Pelin, 20.10.2017, 12:29
Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt provocate de alimente şi de modul de hrănire, iar aditivii alimentari sunt consideraţi pe plan mondial a treia cauză a mortalităţii, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie. Folosirea aditivilor nu este justificată atunci când doza utilizată pune în pericol săntatea consumatorului, diminuează valoarea nutritivă a produsului alimentar sau maschează anumite defecte majore, ascunse, ale produselor alimentare.
Majoritatea produselor alimentare conţin aditivi, iar mulţi dintre aceştia s-au dovedit a fi periculoşi pentru om. Este şi motivul pentru care unele ţări din sud-estul Europei au sesizat Comisia Europeană privind standardele duble ale calității unor produse. Ele acuză unele companii occidentale că le furnizează produse de o calitate inferioară, deşi este folosită aceeaşi marcă precum în Vest. Aflat în vizită la Bucureşti, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a afirmat că este cu totul inadmisibil să existe produse alimentare cu dublă calitate, în funcţie de ţara europeană unde sunt vândute.
El a promis o metodologie comună care să le permită ţărilor membre să facă analizele necesare, dar şi un cadru juridic adecvat. Oficialul european a subliniat că aceste produse alimentare care au o dublă calitate afectează pe termen lung sănătatea consumatorilor, în final însemnând costuri mai ridicate, întrucât au un conţinut mai mare de zaharuri, care consumate pe termen lung creează probleme semnificative, cancer sau boli cronice.
În România a fost înfiinţat un grup de lucru, format din reprezentaţi ai Ministerului Agriculturii, Autorităţii Sanitar-Veterinare şi Protecţia Consumatorilor, în vederea depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor importate din vestul Europei. Rezultatele unui studiu comparativ realizat în această vară pe alimente susceptibile că ar fi de calitate inferioară au arătat diferenţe la 9 din 29 de probe analizate, dar oficialii români susţin că produsele respective nu pun în pericol sănătatea populaţiei.
Subiectul a fost dezbătut şi la Bratislava, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui summit unde a fost reprezentată şi România, în încercarea de a combate comercializarea alimentelor de calitate inferioară în ţările intrate mai nou în Uniunea Europeană. Participanţii au stabilit un mod de colaborare, pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiţi, în funcţie de piaţa de desfacere. Astfel, experţii români vor lucra împreună cu europarlamentarii pentru reglementarea domeniului.