Mişcări sindicale în actualitate
Politicile economice şi sociale ale Guvernului de la Bucureşti sunt contestate, deopotrivă, de sindicate şi patronate.
Bogdan Matei, 20.10.2017, 11:18
În România post-comunistă, toamna este, prin tradiţie, un anotimp fierbinte. Încă din primii ani 90, octombrie şi noiembrie sunt lunile predilecte pentru marile mitinguri şi marşuri sindicale, animate de revendicări salariale. Chiar dacă, în plan economic şi social, multe s-au schimbat de atunci, iar forţa mişcării sindicale s-a diminuat semnificativ, nici toamna acesta România nu duce lipsă de manifestaţii. Joi, câteva mii de sindicalişti din Federaţia Sanitas, a angajaţilor din sistemul medical, s-au adunat în centrul Bucureştiului, ca să protesteze faţă de modificările legislative de ordin salarial, ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi despre care spun că le vor diminua veniturile.
Principala revendicare a sindicaliştilor se referă la eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice în domeniu. În plus, ei vor ca de acestea să beneficieze întregul personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv cel tehnic şi administrativ. Şi, defel în ultimul rând, cer renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece aceasta va anula creşterea salarială de 25 % prevăzută de noua lege a salarizării în sistem. De luni de zile, guvernanţii nu fac decât să mimeze interesul faţă de domeniile pe care ei înşişi le-au decretat de importanţă naţională”. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaţilor din Sănătate” – acuză preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
După mitingul de joi, conducerea Sanitas a anunţat că va decide asupra oportunităţii unei grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Cu sindicatele deja în stradă, Guvernul PSD-ALDE riscă, acum, să-şi antagonizeze şi patronatele, după ce a anunţat că toţi angajatorii din România vor avea de plătit de anul viitor o taxă de 2% din fondul brut de salarii, numită contribuţie pentru solidaritate socială şi virată la bugetul de stat. Aceasta se va aplica odată cu trecerea contribuţiilor la pensii şi asigurări de sănătate din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
Ministerul Finanţelor a precizat, într-un comunicat, că nivelul contribuţiei este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestaţiilor sociale de care beneficiază salariaţii, cum ar fi indemnizaţiile pentru şomaj şi concedii medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, susţine că această taxă de solidaritate nu are o destinaţie limpede, spre deosebire de contribuţiile plătite în prezent de angajatori, când destinaţia sumelor este clar cunoscută. Introducerea contribuţiei va bulversa mediul de afaceri, iar angajatorii vor trebui să plătească bani în plus pentru achiziţionarea noilor softuri contabile, mai avertizează Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.