Vouchere de vacanţă pentru bugetari
Senatul de la Bucureşti a adoptat ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind acordarea de vouchere de vacanţă. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Daniela Budu, 17.10.2017, 12:31
Senatul de la Bucureşti a adoptat ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care sunt acordate bugetarilor vouchere de vacanţă, impactul bugetar al adoptării acestui act normativ ridicându-se la 1,73 miliarde de lei (circa 384 milioane de euro). Actul normativ va intra, acum, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Conform documentului, până pe 30 noiembrie 2018, unui salariat i-ar putea fi acordată o singură indemnizaţie sub formă de voucher în valoare de 1.450 de lei (circa 322 euro). La Senat, ordonanţa a fost criticată de opoziţie, PNL votând împotriva documentului.
Senatorul liberal Florin Câţu a explicat: “Salariaţii din sectorul public care au salarii mai mari, în medie, decât cei din sectorul privat, prin această ordonanţă de guvern primesc şi vouchere de vacanţă. Cine plăteşte pentru aceste vouchere de vacanţă? Cei din sectorul privat. Ceea ce mi se pare cel mai grav este că vorbim de vouchere de vacanţă într-un an în care, prin rectificarea bugetară, am tăiat 10,6 miliarde de lei de la investiţii.”
În replică, senatorul PSD, Lavinia Craioveanu, spune că măsura este prevăzută în programul de guvernare al social-democraţilor: “Faptul că mulţi români vor avea posibilitatea să-şi petreacă un concediu, pe care în alte condiţii nu ar fi putut să-l petreacă undeva la munte sau la mare sau în orice alt loc îşi doresc ei, este o măsură care va impulsiona, evident, turismul din România.”
Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate, fiind considerată contravenţie dacă voucherul este acceptat de la alte persoane decât titularul. Actul normativ mai prevede, între altele, că sunt interzise comercializarea voucherelor, diminuarea valorii nominale a acestora şi vânzarea de către agenţiile de turism la un preţ mai mare a aceluiaşi pachet de servicii achiziţionat cu vouchere de vacanţă, faţă de cel achitat cu alte mijloace de plată.
ANAT, asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România, anunţa, recent, că valoarea sejururilor vândute pe vouchere de vacanţă este sub aşteptări, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro, în condiţiile în care, în acest an, voucherele au fost acordate numai în sistemul privat. ANAT se aştepta ca şi angajaţii din sistemul public – 1,2 milioane de persoane – să primească vouchere de vacanţă în acest an şi, astfel, piaţa să crească de la 10 milioane de euro, în 2016, la 380 de milioane de euro în acest an. Totuşi, agenţiile de turism recunosc că acordarea de vouchere, chiar şi numai în sistemul privat, a dus la creşterea turismului în România.