Summit al consumatorilor la Bratislava
Preocupate de problema standardelor duble de calitate a alimentelor comercializate de companii occidentale în Europa Centrala şi de Est, Slovacia şi Cehia au convocat, la sfârşitul săptămânii trecute, un Summit al Consumatorului, organizat la Bratislava.
Leyla Cheamil, 16.10.2017, 12:28
Ţări din Europa Centrală şi de Est acuză unele companii din Occident că le furnizează produse de o calitate inferioară, deşi este folosită aceeaşi marcă precum în Vest. Ştirea nu este nouă. În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia şi Slovacia au sesizat, anul trecut, Comisia Europeană privind standardele duble ale calităţii produselor vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest. Iată de ce Slovacia şi Cehia au convocat, la sfârşitul săptămânii trecute, un Summit al Consumatorului, organizat la Bratislava, în încercarea de a combate comercializarea alimentelor de calitate inferioară în ţările intrate mai nou în Uniunea Europeană.
“Discriminarea deliberată a consumatorilor de alimente din Europa Centrală şi de Est (CEE) este inacceptabilă”, a afirmat, la reuniune, premierul polonez Beata Szydlo, in timp ce prim ministrul slovac, Robert Fico, a declarat ca nu este loc pentru consumatori de categoria a doua în Uniune. La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a apreciat că economia Europei se bazează pe încrederea între state, iar Europa Centrală este în mod deosebit sensibilă la problema dublelor standarde din cauza trecutului său comunist. Marile companii internaţionale “i-au indus în eroare” pe consumatorii din Europa Centrală, a mai spus Orban.
Prezentă la reuniunea de la Bratislava, Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare în UE, iar liderii Grupului de la Vişegrad, din care fac parte Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, au apreciat măsura, dar au precizat că încă sunt multe de făcut. România este şi ea preocupataă de această problemă. Un studiu comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidenţă diferenţe la 9 dintre cele 29 de probe analizate, anunţaseră în vară autorităţile.
La reuniunea de la Bratislava au participat şi reprezentanţi ai ministerului Agriculturii de la Bucureşti şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit unui comunicat al ministerului, România susţine ideea că, la nivelul Uniunii Europene, se impune stabilirea unei baze legislative clare, a unor metodologii de control specifice cu caracter unitar şi a cooperării între statele membre şi Comisia Europeană, astfel ca statele membre să poată răspunde la problematica dublului standard într-un mod eficient.
Cei care au participat la întâlnire au stabilit un mod de colaborare, pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiţi, în funcţie de piaţa de desfacere. Astfel, experţii români vor lucra împreună cu europarlamentarii pentru reglementarea domeniului.