Europa şi referendumul catalan
După aşa-numitul referendum secesionist din Catalonia, România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Spaniei.
Bogdan Matei, 03.10.2017, 11:50
Referendumul de anul trecut pentru Brexit, soldat cu divorţul în curs dintre Londra şi Bruxelles, pare să fi deschis o adevărată cutie a Pandorei. Decenii în şir percepută drept un tot unitar, un spaţiu al valorilor comune, al democraţiei, prosperităţii şi concordiei, Europa Occidentală e acum măcinată de un vânt separatist care, duminică, a răvăşit Catalonia şi întreaga Spanie. Guvernul regional de la Barcelona a anunţat că 40% din electorat, adică sub două milioane şi jumătate de alegători, au participat la referendumul privind independenţa, iar 90% au votat în favoarea separării de Spania.
Departe de a avea motive de jubilaţie, separatiştii n-au fost, deci, susţinuţi de nici jumătate din corpul electoral. La rându-i, Guvernul spaniol, care a declarat, din timp, referendumul drept ilegal, fiindcă e contrar Constituţiei, a fost virulent criticat de partenerii europeni pentru excesul de zel al poliţiştilor trimişi să oprească aşa-numita consultare populară. Aceştia au rănit sute de adepţi ai secesiunii, au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, au confiscat materiale electorale şi au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea voturilor. Analiştii, deopotrivă politici şi economici, spun că ruptura dintre Barcelona şi Madrid ar fi urmată de un partaj costisitor pentru toată lumea.
Catalonia, o regiune autonomă cu o populaţie de 7 milioane şi jumătate de oameni, este cea mai prosperă, dar şi cea mai îndatorată zona a Spaniei. Datoria sa publică, de 44 de miliarde de euro, ar trebui plătită dacă ar ramâne fără garanţia Madridului. Pe de altă parte, peste 40% din exporturile de electronice şi maşini ale Spaniei provin din această regiune, care aduce si 12 din cele 60 de miliarde pe care ţara le încasează anual din turism. Comisia Europeană a îndemnat Guvernul spaniol şi pe secesionişti să treacă rapid de la confruntare la dialog şi a denunţat folosirea violenţei în timpul referendumului.
Şi la Bucureşti, ministerul de Externe a anunţat că regretă incidentele de duminică, generate ca urmare a nerespectării ordinii constituţionale a Spaniei, şi reafirmă sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări. Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional – subliniază un comunicat al diplomaţiei române.
Aceasta adaugă că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu Legea fundamentală, respectiv cu ordinea de drept din statul respectiv. De aceea, România îşi reiterează poziţia consecventă în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.