România sub asaltul intemperiilor
Caniculă, furtuni şi vânt puternic – aşa arată luna iulie a anului 2017 în România.
Daniela Budu, 24.07.2017, 12:36
Vestul, sudul şi sud-estul României, înclusiv capitala, s-au aflat, în ultimele zile, sub cod galben de caniculă. Temperaturile au ajuns chiar şi până la 38 de grade Celsius, iar disconfortul termic a fost ridicat. În schimb, în zonele de deal şi de munte şi în jumătatea de nord-est a fost instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al nopţilor. Furtuni puternice au avut loc duminică în mai multe zone ale ţării. Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite după ce o furtună puternică a doborât mai mulţi copaci într-un camping din localitatea Bulz, din judeţul Bihor. Zeci de pompieri militari au participat la căutările eventualelor victime sub crengile arborilor doborâţi şi 11 echipaje SMURD au intervenit la faţa locului. A fost activat pentru câteva ore planul roşu de intervenţie.
Ploi torenţiale au adus bolovani, resturi de copaci şi noroi pe mai multe drumuri naţionale din sud-est şi centru, unde traficul rutier a fost oprit mai multe ore.
De marţi se anunţă instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal şi de munte. De la Administraţia Naţională de Meteorologie, Teodora Cumpănaşu ne dă mai multe detalii: “Ziua de marţi aduce o schimbare semnificativă de aspect şi de regim termic pentru multe dintre regiunile ţării, în sensul că temperaturile scad apreciabil, în special în partea de vest a ţării, acolo unde marţi după-amiază nu vor fi mai mult de 24-25 de grade. Va rămâne în continuare foarte clad, doar în sud-estul ţării, inclusiv în zona Capitalei, cu temperaturi ce pot atinge pragul caniculei, 35-36 de grade poate în Bărăgan sau în Lunca Dunării. Aceasta va fi şi partea din ţară deocamdată mai ferită de manifestări de instabilitate atmosferică, pentru că în celelalte zone aşteptăm averse pe arii extinse, descărcări electrice, rafale puternice de vânt, izolat chiar vijelii, căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate, ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat”.
Pentru perioada următoare, meteorogii anunţă secetă în aproape toată România. Debitul Dunării la intrarea în ţară este la jumătate faţă de media multianuală a lunii iulie, iar tendinţa se va păstra şi următoarele zile, se arată într-o prognoză a Institutului Naţional de Hidrologie. Specialiştii avertizează,însă, că sunt posibile şi creşteri de niveluri şi debite, dar doar pe unele râuri mici din nordul, vestul, centrul ţării, precum şi la deal şi la munte, din cauza precipitaţiilor prognozate pentru această săptămână.