Iniţiativa Celor Trei Mări
România rămâne un susţinător activ şi angajat al relaţiei transatlantice - a dat asigurări preşedintele Klaus Iohannis, la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Varşovia.
Bogdan Matei, 07.07.2017, 12:32
Preşedintele american, Donald Trump, a fost nu doar invitatul special, ci şi vedeta incontestabilă a summitului aşa-numitei Iniţiative a celor Trei Mări (Baltică – Adriatică – Neagră), de joi, la Varşovia. Nu doar pentru că liderul de la Casa Albă nu apare în fiecare zi printre omologii săi din statele membre ale Iniţiativei – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Ci şi fiindcă declaraţiile lui Trump au fost exact ceea ce voiau să audă central şi est-europenii.
Infirmând temerile, copios alimentate de adversarii săi, privind o dezonorantă idilă între America şi Rusia lui Vladimir Putin, Trump a păstrat tonul predecesorilor săi şi a reiterat angajamentul Statelor Unite faţă de NATO. De asemenea, el a cerut Moscovei să-şi înceteze acţiunile destabilizatoare din Ucraina şi din alte regiuni ale lumii. Într-un discurs în aer liber, Trump a mulţumit miilor de polonezi veniţi să-l ovaţioneze pentru rezistenţa opusă de poporul lor oricăror forme de opresiune, de la nazism la comunism. La 100 de ani după intrarea forţelor americane în Primul Război Mondial, legătura transatlantică, dintre Statele Unite şi Europa, este la fel de puternică cum a fost întotdeauna şi, poate, chiar mai puternică” – a conchis Donald Trump.
În numele României, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat drept foarte bun discursul omologului său şi a salutat evocarea de către acesta a Articolului 5 din Carta NATO, care garantează sprijinul tuturor ţarilor membre pentru un aliat ameninţat. Bucureştiul, a adăugat el, va continua să fie un susţinător activ al legăturii transatlantice, care este vitală, fiindcă reprezintă coloana vertebrală a civilizaţiei occidentale. Iniţiativa Celor Trei Mări urmăreşte să ofere susţinere politică pentru cooperarea şi interconectarea membrilor săi în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului.
Toate aceste dosare s-au aflat şi pe agenda discuţiilor de la Varşovia, iar preşedintele Iohannis a salutat oferta Statelor Unite de gaz natural lichefiat, ca alternativă la dependenţa de gazul rusesc: Discuţia este mai veche în Uniunea Europeană. Că depinde Uniunea Europeană, nu România neapărat, ci o mare parte din Uniunea Europeană depinde foarte mult de gazul rusesc. Or, dacă această dependenţă ar scădea printr-o altă ofertă, dacă e bună, atunci sigur toată lumea are de câştigat. Cu cât mai multe oferte, cu atât mai avantajat este consumatorul.”
Ca o recunoaştere a locului şi rolului pe care-l joacă România în securitatea şi cooperarea regională, toţi participanţii la reuniune au fost de acord ca, anul viitor, summitul Iniţiativei celor Trei Mări să aibă loc la Bucureşti.