Un nou premier desemnat la Bucureşti
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose viitor prim-ministru, din partea coaliţiei PSD-ALDE, şi i-a cerut să prezinte, în zilele următoare, o echipă de guvernare.
Corina Cristea, 27.06.2017, 12:54
După consultări cu partidele parlamentare de la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, să formeze un nou executiv. Mihai Tudose a fost propunerea făcută de coaliţia de stânga aflată la putere în România, constituită din PSD şi ALDE, aceeaşi care a demis, săptămâna trecută, prin moţiune de cenzură propriul guvern. Oficial, nemulţumirile legate de fostul prim-ministru Sorin Grindeanu la capătul unui mandat care n-a durat nici şase luni ţin de întârzieri în programul economic de guvernare.
Şeful statului a sintetizat situaţia politică: PSD şi ALDE susţin că au în continuare o majoritate în parlament. Aceste două formaţiuni s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziţie, în principal, nu au avut propuneri concrete pentru poziţia de prim-ministru şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică între partidele din opoziţie. Pe de altă parte, această criză prin care trecem, pentru că este o criză politică, dăunează grav României, dăunează economiei româneşti, dăunează imaginii României în lume şi opinia mea este în această chestiune că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un nou guvern, un guvern care începe să rezolve problemele care au rămas nerezolvate, respectiv problemele care au apărut din cauza acestei crize care a pornit din interiorul PSD.”
Mihai Tudose cunoaşte mecanismele economice şi are capacitatea de a gestiona executivul, a dat asigurări liderul PSD, Liviu Dragnea. Criticii lui Mihai Tudose, un jurist în vârstă de 50 de ani, inclusiv din PSD, cred, însă, că acesta nu ar fi tocmai potrivit pentru această funcţie. Ei amintesc că, în urmă cu ceva timp, Mihai Tudose a renunţat la titlul de doctor după ce au apărut acuze că lucrarea sa ar fi fost un plagiat. În acelaşi timp, în spaţiul public au fost vehiculate informaţii privind legături între Mihai Tudose şi SRI.
Într-un comunicat, Serviciul Român de Informaţii respinge, însă, ferm speculaţiile potrivit cărora instituţia ar fi avut vreo implicare în desemnarea premierului şi reafirmă că nu se implică în dispute politice sau acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Coaliţia PSD – ALDE e decisă să accelereze procedurile astfel încât cabinetul Mihai Tudose să fie instalat în funcţie până la sfârşitul acestei săptămâni