România susţine reformele din Republica Moldova
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, explică, într-o declaraţie pentru Radio România, cât e de important suportul Bucureştiului pentru administraţia de la Chişinău.
Bogdan Matei, 27.06.2017, 12:00
Încă dramatic divizată între nostalgicii epocii sovietice, pe de o parte, şi adepţii valorilor occidentale, pe de alta, societatea din Republica Moldova secretă vectori politici pe măsură. Alegerile au condus la o coabitare dificilă între un preşedinte socialist filorus, Igor Dodon, şi un Guvern de coaliţie eterogen, declarat pro-european şi condus de democratul Pavel Filip. După învestire, Dodon a mers în Rusia de trei ori în mai puţin de jumătate de an. Filip se simte mult mai în largul lui la Bucureşti, Bruxelles sau Strasbourg. Semnarea, în 2014, a acordurilor de asociere şi liber-schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a iritat Moscova, care a pus sub embargo mărfurile exportate de Chişinău.
Nici partenerii occidentali n-au digerat uşor corupţia de acolo, care a condus la halucinanta dispariţie din sistemul bancar al republicii a un miliard de dolari, echivalentul a circa 15 procente din PIB. De teamă să nu-şi arunce banii într-o gaură neagră, UE, FMI sau Banca Mondială au tăiat, temporar, liniile de credit pentru Chişinău. România a fost, atunci, singura dispusă să acorde statului vecin un împrumut de 150 de milioane de euro, pe patru ani şi jumătate, cu o dobândă preferenţială de 1,45%.
Prezent, luni, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, premierul Republicii Moldova a mărturisit, într-o declaraţie pentru trimisul Radio România la Strasbourg, cât e de important suportul Bucureştiului pentru administraţia de la Chişinău. Pavel Filip: Sprijinul României pentru noi este unul foarte important şi vreau să transmit toată recunoştinţa, şi pe această cale, prietenilor noştri de la Bucureşti, pentru că noi îl resimţim nu doar aici, în Consiliul Europei, dar resimţim acest sprijin zi de zi. Atunci când Republica Moldova a trecut prin cele mai grele momente, vorbesc chiar de anul trecut, atunci când nu aveam deblocate finanţările, România a fost cea care ne-a oferit primul împrumut ce a fost necesar pentru noi pentru a asigura revenirea noastră într-o albie normală a lucrurilor la Chişinău. Nemaivorbind despre multe alte ajutoare care sunt acordate de către România Republicii Moldova, spre exemplu renovarea şi construcţia a sute de grădiniţe, oferirea autobuzelor pentru elevi. Dar cred că cel mai important pentru noi este sprijinul constant pe care ni-l oferă România în calea noastră europeană.”
Acest sprijin e, de altfel, o constantă a politicii Bucureştiului. Creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate, în 1940, de Moscova lui Stalin, în urma unui ultimatum, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa pe 27 august 1991, odată cu disoluţia imperiului sovietic. România a fost prima ţară din lume care, în aceeaşi zi, a recunoscut statalitatea noului său vecin. Iar de atunci, indiferent de coloratura politică a guvernelor sale, a fost cel mai consecvent avocat şi suporter al independenţei, integrităţii teritoriale şi integrării europene a Republicii Moldova.