Examene în plină vară
În România, perioada examenelor este în toi. Au trecut Evaluările Naţionale, acum a venit rândul celor care dau Bacalaureatul, iar apoi vor urma admiterile la facultate.
Corina Cristea, 26.06.2017, 12:02
Începutul de vară înseamnă în fiecare an pentru cîteva sute de mii de elevi şi studenţi din România perioada examenelor majore. În urmă cu o săptămână, startul a fost dat de absolvenţii claselor a VIII-a, aflaţi pentru prima dată în postura de candidaţi. Miza a fost una importantă – obţinerea unui loc într-un liceu cât mai bine cotat, repartizarea făcându-se potrivit unui algoritm. Potrivit Ministerului Educaţiei, media de la Evaluarea Naţională are o pondere mai mare de anul acesta la admiterea în clasa a IX-a – a crescut de la 75 la 80%, în timp ce media generală a claselor V-VIII reprezintă doar 20%.
Acum a venit rândul celor care au absolvit ultima clasă de liceu. Peste 135 de mii de candidaţi s-au înscris în acest an pentru probele scrise la bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, care a început cu testul de limba şi literatura română. Marţi, se va desfăşura proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, probă la alegere a profilului şi specializării, este programată vineri.
Accesul candidaţilor în cele peste 400 de centre de examen se face pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie, iar orice încercare de a copia duce la eliminarea din examen – avertizează Ministerul Educaţiei. Statisticile arată că în anul şcolar şi universitar 2016-2017, numărul total al elevilor şi studenţilor a fost de aproape 3,6 milioane, în scădere cu 45 de mii, comparativ cu anul precedent.
Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică mai arată că numărul absolvenţilor din 2016 a fost cu 10 procente mai mic decât în 2015, iar învăţământul profesional a fost singurul în care populaţia şcolară a crescut, fiind, totuşi, nivelul educaţional cel mai puţin reprezentat în totalul populaţiei şcolare. De asemenea, raportul mediu dintre numărul elevilor sau studenţilor şi cel al profesorilor a fost de un profesor la 15 elevi sau studenţi. În învăţământul superior, cele mai căutate specializări au fost cele de afaceri, administraţie şi drept, dar şi inginerie, în special în domeniul construcţiilor.
Pe de altă parte, săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei, Ministerul de Externe şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au aprobat, prin ordin comun, metodologiile ce reglementează procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar şi superior de stat din România în anul de învăţământ 2017 – 2018. Pentru aceştia au fost alocate în învăţământul preuniversitar 1.800 de locuri, iar în învăţământul superior – 3.705 locuri pentru studii de licenţă