Dosarul Mineriadei din iunie 1990
Dupa 27 de ani de la incidentele violente care au avut loc în capitala României in iunie 90, procurorii militari au finalizat ancheta. Cele 14 persoane trimise în judecată vor compărea în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
România Internațional, 16.06.2017, 12:02
După 27 de ani de acuze, controverse, speculaţii, primul preşedinte din istoria post-comunistă a României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, ex-directorul SRI, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din bazinul carbonifer al Văii Jiului (centru-vest),alături de alte 10 persoane, au fost trimişi în judecată în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, în care sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Mineriada a pus capăt unei ample manifestaţii împotriva puterii de stânga instalate după căderea dictaturii comuniste, în decembrie 1989.
Dosarul iniţial a trenat aproape două decenii şi s-a închis fără vinovaţi în 2009. Cercetările s-au reluat la începutul lui 2015, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat autorităţile române să-i identifice pe responsabilii pentru moartea a patru oameni, rănirea altor trei şi arestarea şi reţinerea ilegală a peste o mie in incidentele violente din iunie 90, care au afectat grav, şi imaginea externă a României. In acele zile pe fondul unor incidente violente din Capitală, şeful statului de atunci a invocat o tentativa de puci de extrema dreapta şi a cerut populaţiei să apere instituţiile democratice.
Parchetul arată că autorităţile statului au declanşat atunci un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din capitală care protestau paşnic. Procurorii militari susţin că în acest atac au fost implicate ilegal forţe ale Ministerelor de Interne şi al Apărării alături de Serviciul Român de Informaţii, dar şi peste 10.000 de mineri şi muncitori din ale zone ale ţării. Miile de mineri care au venit, atunci, la Bucureşti, au atacat Universitatea, sediile partidelor de opoziţie şi redacţiile unor ziare independente.Potrivit rechizitoriului, fostul preşedinte Iliescu este acuzat că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.
Intervenţia forţelor de ordine din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 nu ar fi avut ca scop dispersarea manifestanţilor prin mijloace paşnice, ci capturarea lor, se mai arată în rechizitoriu. Potrivit documentului, persoanele care au pătruns în sediul Serviciului Român de Informaţii în timpul evenimentelor din iunie 1990 cunoşteau planul clădirii, fapt care dovedeşte că nu erau manifestanţi, aşa cum autorităţile au vrut să acrediteze ideea. In rechizitoriu se mai spune că două victime, care au decedat în urma incidentelor din seara de 13 iunie 1990 la sediul Ministerului de Interne, au fost împuşcate în ceafă, dar nu s-a putut stabili cu certitudine cine sunt aiutorii. De asemenea, mai susţin procurorii militari, protestatarii din Piaţa Universităţii, reţinuţi ilegal şi încarceraţi lângă Bucureşti, au fost ţinuţi în condiţii comparabile cu cele suportate de prizonierii din al Doilea Război Mondial. Cele 14 persoane trimise în judecată vor compărea în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.