Abuzul în serviciu, praguri şi principii
CCR respinge excepţia de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ridicată de fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, în dosarul în care amândoi sunt judecaţi.
Mihai Pelin, 07.06.2017, 11:56
Curtea Constituţională din România a respins contestaţia formulată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, asupra unui articol din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu. Excepţia fost invocată în dosarul în care este trimisă în judecată alături de fostul soţ şi de foşti angajaţi ai direcţiei de Asistenţă Socială din judeţul Teleorman (sud). Judecătorii Curţii au decis că Parlamentului îi revine sarcina de a reglementa valoarea pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de „abuz în serviciu”.
În martie, Bombonica Prodana invoca această excepţie de neconstituţionalitate, iar avocatul acesteia preciza că se impune trimiterea spre CCR pentru că, în cazul ei, prejudiciul este sub 50.000 euro şi nu ar intra sub incidenţa penală. Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar, Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În acea vreme, Bombonica Prodana era angajată a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, condus de Liviu Dragnea. Anchetatorii susţin că ultimul a determinat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială să angajeze, fictiv, două persoane, membre ale organizaţiei PSD Teleorman, care au fost plătite cu bani publici, deşi lucrau exclusiv pentru partid.
În cazul unei condamnări în acest nou proces, Dragnea riscă să execute şi cei doi ani de detenţie cu supendare, primiţi anul trecut, în aşa-numitul dosar Referendumul, ceea ce l-ar scoate definitiv de pe o scenă politică pe care, după alegerile parlamentare din decembrie 2016, o domină categoric. În acest dosar mai vechi, el a fost condamnat fiindcă, în 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, a pus la punct, ca secretar general al PSD, un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.
În prezent, zeci de primari şi şefi de consilii judeţene au probleme cu legea, fiind condamnaţi sau anchetaţi de DNA pentru abuz în serviciu. La începutul anului, Guvernul a încercat tranşarea acestei probleme. Celebra Ordonanţă de urgenţă 13 de modificare a codurilor penale, adoptată la sfârşitul lunii ianuarie şi ulterior abrogată, prevedea că punerea sub acuzare pentru abuz în serviciu se poate face dacă prejudiciul produs este de cel puţin 200.000 de lei. Această controversată decizie a scos atunci în stradă sute de mii de oameni, fiind cel mai amplu protest de la căderea comunismului, în decembrie 1989.