Soluţii pentru criza vaccinurilor
Guvernul de stânga de la Bucureşti a luat, pe fondul crizei vaccinurilor, noi măsuri. Tema îl preocupă şi pe şeful statului, Klaus Iohannis.
Florentin Căpitănescu, 19.05.2017, 12:35
Guvernul de stânga de la Bucureşti a decis înfiinţarea unui departament de monitorizare şi implementare a programului naţional de vaccinare. Noua structură va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii şi va gestiona tot procesul de imunizare, de la achiziţionarea şi administrarea serurilor la o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile acestora. A fost, de asemenea, creat un comitet interministerial de urgenţă pentru soluţionarea actualei crize a vaccinurilor. Comitetul va avea ca principal obiectiv găsirea unor soluţii imediate pentru această criză, începută în 2016. Comitetul va elabora şi va prezenta premierului Sorin Grindeanu, până la finele acestei luni, un plan de acţiune, a cărui aplicare se va face până la sfârşitul lui septembrie.
Pe de altă parte, premierul Grindeanu a anunţat că necesarul de vaccinuri anti-rujeolă a fost asigurat pentru întregul an, iar acum trebuie găsite soluţii pentru ca astfel de crize să nu se repete. „Odată rezolvată această criză, dorinţa mea – şi a noastră – este să creăm acel cadru predictibil care să nu ne mai aducă în situaţii de acest tip. Inclusiv cu Legea vaccinării, care se află în acest moment în dezbatere, eu cred că vom reuşi să creem acest cadru care să ne aşeze pe o bază corectă. O bază care să fie predictibilă şi care să nu ne mai ducă în situaţii aşa cum am avut”.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de actuala epidemie de rujeolă. Şefului statului a declarat că este nevoie de o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă şi bine organizată de Ministerul Sănătăţii. „Avem, după ultimele date pe care le-am primit, în jur de 5.000 de cazuri de rujeolă. Avem, cred, 26 de decese. Este epidemie şi este o catastrofă. De gestionat bine, nici nu cred că se poate pune întrebarea, însă, ca să fiu foarte corect, nu aş vrea să acuz doar pe acest ministru şi actuala echipă. Aici avem de-a face cu greşeli sistemice şi cred că este cazul să vedem cum putem să facem lucrurile mai bine. Cred că între timp toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate. Şi atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuţie, şi anume prevenirea”.
Epidemia de rujeolă din România, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, a fost generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. În 2016, acoperirea naţională cu acest vaccin a fost de 86% pentru prima doză şi, respectiv, 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.