Jean-Claude Juncker, la Bucureşti
Vizita în România a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost una încărcată. El a abordat teme de interes major pentru autorităţile de la Bucureşti.
Florentin Căpitănescu, 12.05.2017, 13:14
Aflat la prima vizită în România după preluarea mandatului de preşedintele al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut o agendă bogată. Astfel, preşedintele Comisiei Europene a ţinut un discurs în Parlamentul de la Bucureşti, s-a întâlnit cu şeful statului, Klaus Iohannis, şi cu premierul Guvernului de stânga, Sorin Grindeanu, şi a participat la un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei, alături de comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, cea care reprezintă România în Executivul comunitar. Aderarea României la Spaţiul Schengen, încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), prin care Comisia monitorizează parcursul justiţiei în România încă de la intrarea sa în UE, în 2007, lupta anticorupţie şi absorbţia fondurilor comunitare au fost principalele subiecte abordate de oficialul european.
România trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen, fiindcă a îndeplinit toate criteriile, a declarat Juncker. Aderarea, a susţinut el, trebuie să aibă loc până la începutul lui 2019, când România va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Tot până atunci, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, trebuie înlăturat şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, pentru că România a făcut eforturi importante în ultimii zece ani şi a înregistrat progrese considerabile în reformarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei. Nu poţi prezida UE sub impresia că eşti controlat, observat de ceilalţi, a afirmat, tranşant, preşedintele Juncker.
El a atras atenţia, totuşi, că ridicarea MCV nu reprezintă sfârşitul sau regresul reformelor, ci înseamnă mai multă cooperare. Contez pe celeritatea autorităţilor române şi, în particular, a Parlamentului pentru garantarea ireversibilităţii progreselor realizate în domeniul justiţiei, a declarat Juncker în discursul ţinut în Legislativ. În faţa aleşilor români, el a mai spus că încrederea cetăţenilor se câştigă prin respectarea independenţei justiţiei şi prin separarea puterilor în stat.
În privinţa corupţiei din România, preşedintele Comisiei Europene a declarat că este un rău care trebuie eradicat. Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a dat asigurări că România poate conta pe sprijinul necondiţionat al Comisiei în privinţa atragerii fondurilor comunitare. E clar, a apreciat oficialul european, că Bucureştiul trebuie să lucreze mai mult la capitolul capacitate de absorbţie. Ideea Europei cu mai multe viteze, concept respins ferm de autorităţile de la Bucureşti, Brexit-ul şi relaţia UE cu Rusia s-au mai numărat printre temele abordate în timpul vizitei.