Anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009
Plenul reunit al Parlamentului României a aprobat înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, în urma cărora Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.
Ştefan Stoica, 12.05.2017, 12:04
În 2009, imprevizibilul preşedinte în funcţie al României, Traian Băsescu, câştiga surprinzător turul doi al alegerilor prezidenţiale în faţa favoritului Mircea Geoană, lider al PSD la acea vreme. Diferenţa infimă, de doar câteva zeci de mii de voturi, numărul foarte mare de secţii speciale în care s-a votat masiv şi relatările privind modul suspect în care ar fi decurs votul în unele secţii din străinătate au alimentat suspiciunea că turul doi al celui mai important scrutin electoral nu a fost tocmai corect. Totuşi, nimic nu a fost dovedit, alegerile au fost validate, iar Traian Băsescu a mai stat cinci ani în fotoliul prezidenţial.
Ceea ce părea rezervat, deja, manualelor de istorie sau cursurilor de politologie a revenit abrupt în actualitate odată cu dezvăluirile jurnalistului şi consultantului politic Dan Andronic, un fost apropiat al lui Băsescu. Andronic a afirmat că persoane din fruntea unor instituţii importante ale statului, precum şefa DNA, Codruţa Kovesi, la acea vreme procuror general, şeful SRI în epocă, George Cristian Maior, sau fostul său prim-adjunct, Florian Coldea, s-ar fi reunit în seara turului doi, de unde supoziţia că s-ar fi implicat pentru a influenţa rezultatul votului.
În urma acestor declaraţii, Parchetul General a început urmărirea penală in rem, adică pentru fapte şi nu împotriva unor persoane anume, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi a evidenţelor electorale. Nu a fost suficient, pentru că majoritatea PSD – ALDE, din care se recrutează cei mai înverşunaţi adversari ai fostului preşedinte, s-a mobilizat şi a impus înfiinţarea unei comisii parlamentare care va investiga alegerile din 2009.
Au reuşit acest lucru în ciuda opoziţiei PNL şi USR. Preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, îi suspectează pe social-democraţi că nu urmăresc altceva decât să o aducă în Parlament la audieri pe şefa DNA, Codruţa Kovesi, indezirabilă principalei formaţiuni la putere. Social-democratul Eugen Nicolicea neagă, însă, acuzaţiile: “Nu numai că nu facem nicio referire expresă cu privire la anchetarea procurorilor sau a magistraţilor în general, ci avem articolul 3, în care se spune că nu constituie obiect al comisiei parlamentare nici elementele ce ţin de infracţiunile specificate de Parchetul General”.
Şi USR a votat împotriva constituirii comisiei, pe motiv că activitatea ei se suprapune cu a procuraturii. Deputatul USR Ion Stelian (TRACK): “Nu putem ignora faptul că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă judiciară care vizează exact faptele care ar face obiectul anchetei parlamentare”.
Este neclar ce poate dovedi ancheta parlamentară. În stilu-i inconfundabil, senatorul Traian Băsescu şi-a ameninţat amical colegii parlamentari că, dacă în urma anchetei îl scot pe Mircea Geoană preşedinte, el va mai candida o dată. Un scenariu de coşmar, cu certitudine pentru PSD şi – de ce nu? -, privind retrospectiv al doilea mandat mandat şi prestaţia de acum, un scenariu de coşmar şi pentru România.