UPDATE Noi proteste împotriva legii grațierii
Noi proteste au loc la București și în mari orașe din țară după ce Comisia juridică din Senatul României a votat amendamente la Legea grațierii, pentru eliberarea condamnaților pentru dare și luare de mită și trafic de influență.
Lica Manolache, 03.05.2017, 18:07
UPDATE (22.10): Peste 1.000 de persoane continuă să protesteze în Piața Victoriei din București. La ora 21.00, manifestanții au aprins lanternele telefoanelor mobile și au intonat imnul național, la fel ca la protesetele împotriva corupției din ianuarie și februarie. Câteva sute de oameni au ieșit în stradă și la Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, dar și în alte orașe din țară. „Justiție, nu corupție”, „Demisia”, „Noaptea hoți, ziua mafioți” sunt scandările protestatarilor.
UPDATE (20.55): Cel puțin 500 de persoane continuă să protesteze în Piața Victoriei din București.
UPDATE (20.00): Circa 300 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva grațierii celor condamnați pentru fapte de corupție. „România cere fără grațiere”, „Hoții”, „PSD, ciuma roșie”, „Ați furat și ați vândut 23 de milioane de oameni”, „Ajunge 27 de ani cu criminalii” sunt câteva dintre lozincile manifestanților.
Noi proteste au loc la București și în mari orașe din țară după ce Comisia juridică din Senatul României a votat, miercuri, amendamente la Legea grațierii prin care ar urma să fie eliberați cei condamnați pentru dare și luare de mită șu trafic sau cumpărare de influență. În jurul orei 19.15, circa 100 de manifestanți se aflau în Piața Victoriei din București.
Propunerea pentru grațiere a venit din partea fostului șef de stat, Traian Băsescu, în prezent senator PMP: Luarea de mită am propus-o pentru grațiere având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni, și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. […] Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, cu excepția ultimei campanii, din 2016, pe noua lege -și aici mă refer și la oamenii politici și la partidele care au trecut prin alegerile din 2014, au aceste probleme.”
Aflat în vizită la Mănăstirea Voroneț, președintele Klaus Iohannis a declarat: “Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie.” Și premierul Sorin Grindeanu s-a pronunțat împotriva amendamentelor votate în comisia din Senat: “Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului.”
Revenim cu amănunte.