Decizie în dosarul Dragnea
Condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a liderului social-democrat Liviu Dragnea rămâne în vigoare.
Bogdan Matei, 25.04.2017, 12:45
Continuă neplăcerile din Justiţie pentru omul forte al Puterii de la Bucureşti. Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia la executare depusă de preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare primite, anul trecut, în dosarul numit Referendumul. Decizia este defintivă.
Dragnea a fost condamnat fiindcă, în 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, a pus la punct, ca secretar general al PSD, un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii. Până la urmă, cvorumul n-a fost atins, referendumul a fost invalidat, Băsescu a rămas preşedinte, iar Dragnea s-a ales cu cazier. În februarie anul acesta, el a declanşat o acţiune de redeschidere a procesului, prin depunerea în instanţă a unei contestaţii la executare, o cerere extraordinară de atac.
Avocaţii lui au solicitat în instanţă anularea deciziei din dosarul „Referendumul”, pe motiv că două judecătoare din complet s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar în locul lor a semnat altcineva. De asemenea, ei au reclamat că a fost depăşit termenul legal de 30 de zile pentru redactarea motivării în acest dosar. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare — asta înseamnă că hotărârea nu este completă” – afirma atunci Dragnea.
Decizia de luni a instanţei supreme îi fragilizează suplimentar pe preşedintele PSD. Anul trecut, pe 15 iulie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat, alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Anchetatorii susţin că el a determinat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială să angajeze, fictiv, două persoane, membre ale organizaţiei PSD Teleorman. Acestea au fost plătite cu bani publici, deşi prestau exclusiv pentru partid.
Comentatorii notează că, potrivit legislaţiei penale româneşti, în cazul unei condamnări în acest nou dosar, Dragnea riscă să execute şi cei doi ani de detenţie primiţi, iniţial, cu supendare. Ceea ce l-ar scoate definitiv de pe o scenă politică pe care, după alegerile parlamentare de pe 11 decembrie 2016, o domină categoric.
Sub conducerea lui, PSD a obţinut, atunci, 45% din sufragii, cel mai bun scor electoral al stângii în ultimul sfert de secol. Componenţa şi programul Guvernului format de PSD împreună cu partenerul junior ALDE şi condus de social-democratul Sorin Grindeanu sunt expresia voinţei lui Dragnea. Exact când a ajuns la apogeul carierei sale politice, liderul PSD e, spun analiştii, mai vulnerabil ca oricând.