Bani pentru înzestrarea armatei
În aproximativ o lună va fi finalizată concepţia pentru înzestrarea forţelor armate române. Informaţia a fost oferită de ministrul Apărării, Gabriel Leş, într-un interviu pentru Radio România.
Ştefan Stoica, 07.04.2017, 11:36
Armata română va primi pentru inzestrare aproape jumătate din cele 2 procente din Produsul Intern Brut alocate, în premieră, domeniului apărării. Modul în care va fi gândită dotarea forţelor armate va fi stabilit în cel mult o lună, declara pentru postul public ministrul Apărării, Gabriel Leş. Potrivit acestuia, armata va primi în dotare elicoptere de atac si de transport trupe, precum si transportoare blindate noi, intrucat cele utilizate în prezent sunt vechi de aproximativ 30 de ani.
Ministrul Gabriel Leş: “Dorinţa noastră este de a merge pe o înzestrare cu elicoptere de atac, astfel încât, la momentul în care vom atinge finalizarea resursei de zbor a elicopterelor existente, să poată intra în înzestrare şi în serviciu aceste elicoptere noi; în acest moment, cred că vor fi elicoptere de atac în special, dar şi elicoptere de transport, probabil în următorul program pe parte de elicoptere.”
Ministerul de resort doreşte ca industria naţională de apărare să fie implicată în toate programele de înzestrare pentru Armata României. Pe de altă parte, ministrul Gabriel Leş a declarat, pentru Radio România, că brigada multinationala NATO de la Craiova va fi operaţională în această lună, iar divizia de sud-est, cu comandamentul la Bucureşti, anul viitor. În 2017, pe teritoriul României, se vor desfăşura exerciţii militare de amploare; cel mai important dintre acestea va implica participarea a 20.000 de soldaţi din state state membre ale Alianţei Nord Atlantice, a precizat Gabriel Leş.
Unele din aplicaţii vor fi bilaterale, conduse de Statele Unite ale Americii, sau multinaţionale. Toate au ca obiectiv creşterea interoperabilităţii forţelor armate aliate şi sporirea calităţii actului militar sub o comandă unică, a subliniat ministrul Gabriel Leş, care a reamintit caracterul defensiv al tuturor exerciţiilor care se vor defăşura pe teritoriul naţional.
România, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice din 2004, a marcat, în prima duminică a acestei luni, Ziua NATO. Autorităţile de la Bucureşti au profitat de acest moment pentru a sublinia că România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul Alianţei şi îşi va respecta în totalitate angajamentele asumate. “Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat”, declara, cu acel prilej, preşedintele Klaus Iohannis.