Succes românesc la rugby
Naţionala de rugby a României a câştigat ediţia din acest an a Rugby Europe Championship, a doua competiţie europeană inter-ţări.
Florentin Căpitănescu, 20.03.2017, 12:10
Deşi nu mai are reputaţia echipei ce făcea furori în anii ’80, perioadă în care a făcut meciuri memorabile în faţa marilor forţe europene, actuala naţionala de rugby a României a înregistrat un succes notabil. Duminică, după victoria strânsă, 8-7, obţinută cu Georgia la Bucureşti, România a reuşit să câştige ediţia din acest an a Rugby Europe Championship, a doua competiţie continentală inter-ţări, la o diferentă valorică mare, totuşi, faţă de Turneul celor Şase Naţiuni.
După duşul rece din partida de debut, 38-41, cu Germania, stejarii, cum sunt supranumiţi rugbystii români, au mai câştigat cu Spania, 13-3, cu Rusia, 30-10, şi cu Belgia, 33-17. În clasamentul final, România şi Georgia au încheiat cu acelaşi număr de puncte, 19, însă, datorită victoriei din întâlnirea directă, stejarii au câştigat competiţia.
România a făcut un pas important şi pentru participarea, în 2019, la Cupa Mondială, organizată o dată la patru ani şi de la care stejarii nu au lipsit niciodată. Pe de altă parte, graţie succesului obţinut în faţa Georgiei – un rival, deopotrivă, regional şi tradiţional – , stejarii au câştigat şi Cupa Antim Ivireanu, trofeu care se acordă anual echipei învingătoare în partidele directe. Şapte ani au aşteptat stejarii o victorie împotriva Georgiei, o naţională despre care specialiştii spun că a crescut enorm în ultimul deceniu şi care bate la uşa Turneului celor Şase Naţiuni.
Deşi suferă de o subfinanţare cronică, aidoma majorităţii ramurilor sportive, rugbyul românesc continuă să respire şi chiar să obţină, iată, performanţe care-i fac să conteze la nivel continental. Iar cei 4.000 mii de spectatori de la partida cu Georgia demonstrează că rugbyul continuă să suscite interes, să-şi cultive fani. Şi aceasta într-o ţară în care, sport-rege fiind, fără rival, fotbalul, inclusiv la nivelul primei ligi, se joacă cu arene goale.
Chiar şi aşa, în lipsa unei finanţări care să-i asigure un viitor liniştit, rugbyul românesc continuă să producă jucători apreciaţi în campionate puternice din Europa. Încă din anii ’90, de exemplu, campionatul Franţei, privit ca unul de primă mână, a făcut o obişnuinţă din importul de rugbyşti români. Şi acum sunt câţiva stejari care joacă în Hexagon, la care se alătură cei care evolueaza în Italia ori Anglia.