Premierul Grindeanu, în faţa Parlamentului
Sorin Grindeanu, a deschis, luni, seria participărilor sale la aşa-numitele ore ale premierului din Parlament. El a răspuns criticilor formulate de liberali cu privire la două ordonanţe de urgenţă intrate, deja, în procedură legislativă.
Ştefan Stoica, 14.03.2017, 12:40
Opoziţia liberală din Parlamentul României a cerut primului ministru social-democrat, Sorin Grindeanu, explicaţii în legătură cu două ordonanţe de urgenţă, care alocă autorităţilor locale 30 de miliarde de lei din bani publici pentru dezvoltare, dar fără plafon de cheltuieli şi sancţiuni. În opinia PNL, ar fi vorba despre un abuz, care ar conduce la dependenţa responsabilor locali de semnătura ministrului dezvoltării regionale.
Preşedintele PNL, Raluca Turcan: Ce altceva decât o clară invitaţie la jaf reprezintă suspendarea pe un an, prin Ordonanţa 9, a unor articole deosebit de importante din legea finanţelor publice, articole care puneau bariere cheltuielilor abuzive, necontrolate? În viziunea guvernului Grindeanu, Parlamentul nu mai trebuie să ştie modul în care se acordă şi se derulează creditele de angajament. 30 de miliarde de lei trebuie să meargă în puşculiţa câtorva lideri ai majorităţii (PSD – ALDE) într-un secret absolut. Punctul de vedere al liberalilor a fost susţinut şi de reprezentanţii USR.
În răspunsul său, premierul Sorin Grindeanu a explicat că cele 30 de miliarde de lei reprezintă rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primarilor, inclusiv ai PNL. Şeful executivului a atras atenţia că peste 60% din gospodăriile din mediul rural nu au baie sau grup sanitar în interiorul locuinţelor, iar accesul la educaţie şi sănătate este deficitar. Sorin Grindeanu a făcut apel la grupurile parlamentare ca, indiferent de culoarea politică, să susţină proiectele de modernizare a României.
Sorin Grindeanu: Suntem datori să le asigurăm tuturor cetăţenilor acestei ţări accesul la un pachet minim de servicii comunitare. Peste 9.500 de obiective de investiţii vor fi finanţate prin acest program în următorii patru ani, fie că vorbim de lucrări de apă, canalizare, frumuri, iluminat public sau infrastructură şcolară şi medicală. Spun cât se poate de clar: dacă va greşi cineva şi va face altceva cu banii destinaţi investiţiilor, atunci, cu siguranţă, va răspunde în faţa legii. Am avut în această perioadă ocazia să mă întâlnesc cu foarte mulţi primari, un lucru e cert: s-au săturat să facă potecă la Bucureşti în căutare de finanţare pentru proiectele lor.
Tot din tabăra Puterii, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a amintit că, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, ar fi necesari 150 de miliarde de lei pentru asigurarea unui pachet minim de confort rural. Cele două ordonanţe au trecut, deja, de Senat şi intră în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, care are vot decizional.