Dezbateri privind viitorul Uniunii Europene
Euroscepticismul pare să prindă tot mai mult teren odată cu avansarea scenariului unei Europe cu mai multe viteze.
Leyla Cheamil, 13.03.2017, 11:25
Euroscepticismul pare să prindă tot mai mult teren odată cu avansarea scenariului unei Europe cu mai multe viteze. Est-europenii se tem că această perspectivă ar putea genera o divizare ce ar marca, pe viitor, evoluţia Uniunii Europene şi i-ar afecta negativ. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel care a evocat ideea unei Europe cu mai multe viteze, a dat asigurări că aceasta nu va echivala cu o nouă cortină de fier între Est şi Vest. El a făcut această declaraţie în cadrul summit-ului care s-a desfăşurat joi şi vineri, la Bruxelles, în format 27, fără Marea Britanie, unde s-a discutat despre modul în care va funcţiona blocul comunitar pe viitor. Liderii statelor membre ale Uniunii îşi doresc o re-lansare a acestuia după Brexit, un document cu privire la viitor, o aşa numită Cartă Albă, care urmează să fie adoptată la reuniunea de pe 25 martie, de la Roma.
România a fost reprezentată la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că o Europă cu mai multe viteze pe termen nedeterminat nu e o soluţie bună, dimpotrivă, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii. Totuşi, el a punctat că România nu trebuie să se teamă de o aşa-zisă Europă cu viteze diferite aşa cum e acum, dacă orice stat membru poate să aleagă fără obstacole ce viteză vrea pentru o vreme. Klaus Iohannis: Nu trebuie să ne temem de proiecte unde se lucrează cu viteză diferită, cum este de exemplu procurorul european. Deci, 17 state membre au semnat că sunt de acord, între care şi România, alţii n-au semnat încă. Unii vor veni mai târziu, alţii poate nu vor veni de loc, dar asta nu înseamnă că nu se merge înainte, asta nu înseamnă Europa mai multor viteze, asta înseamnă un proiect unde unii vor să intre mai repede şi alţii vor să intre mai târziu. Aşa ceva este acceptabil, dar să statuăm că în Europa sunt ţări care merg înainte şi altele care rămân în urmă asta nu putem să acceptăm.
La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, estimează că formula o Europă cu două viteze nu va fi adoptată în mod oficial, întrucât o astfel de idee va întâmpina rezistenţă din partea multor ţări, inclusiv din partea României. Teodor Meleşcanu: Sunt foarte bucuros că, pe această temă care prezintă o importanţă deosebită pentru România, ca ţară membră a UE, poziţiile noastre sunt foarte clare: suntem împotriva adoptării unor reguli sau principii care să meargă pe ideea cu două viteze sau cu geometrie variabilă şi aşa mai departe. Suntem conştienţi de faptul că şi acum, în prezent, în Europa sunt structuri din care nu facem parte, cum ar fi de exemplu zona euro. Oricum, Uniunea Europeană are deja, mai multe viteze: sunt state care fac parte din zona euro şi state care nu sunt incluse, ţări care sunt în Schengen şi ţări care nu sunt …