Discuţii privind Legea salarizării unitare
În această săptămână au loc, la Ministerul Muncii, discuţii pe marginea legii salarizării bugetare.
Daniela Budu, 08.03.2017, 12:43
Legea salarizării unitare va fi adoptată până la 1 iulie, iar creşterile salariale se vor face gradual până în 2021 – a anunţat ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după discuţiile purtate cu sindicatele din Sănătate. Ea a precizat că primele majorări vor fi aplicate de la 1 ianuarie anul viitor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare al Cabinetului PSD-ALDE. Ea a precizat că este mulţumită de cum au decurs negocierile şi a subliniat că pentru această perioadă de patru ani cele 31 de miliarde de lei (circa 7 miliarde de euro), bani care sunt alocaţi pentru creşterile salariale, sunt disponibili în buget.
Lia Olguţa Vasilescu: A crescut tot timpul salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante care intră direct cu salariul minim pe economie să aibă acelaşi grad de salarizare cu cei care erau de mai mult timp angajaţi şi care aveau studii superioare.
La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate susţin că legea salarizării unitare este una bună, iar sumele prevăzute acolo pentru creşterile salariale îi mulţumesc. Majorările aplicate anul viitor pentru cea mai mare parte a personalului medical vor ajunge până la 60%. La începutul săptămânii, la Bucureşti au avut loc discuţii între miniştrii muncii, de interne şi de finanţe şi reprezentanţii instituţiilor din ordine publică pe marginea legii salarizării unitare.
Liderii sindicali ai poliţiştilor sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor şi ameninţă cu proteste. Ei spun că sunt peste 80.000 de angajati ai Ministerului de Interne care nu câştigă nici salariul minim pe economie, care este de 1.450 de lei. Ei sunt nemulţumiţi că sporurile lor se calculează în funcţie de salariul de bază din 2009, fără să se ţină cont de majorarea salariului minim brut. Ministrul muncii a spus că guvernul va lua o decizie după analiza ministerului de Finanţe privind impactul bugetar pentru cerinţele poliţiştilor. Sunt ultimele corecţii de acest fel – a explicat ea – pentru că legea salarizării unitare va repara posibilele inechităţi existente.
Şi premierul Sorin Grindeanu a declarat, la Radio România, că legea, aflată în dezbatere publică, are drept scop o mai bună aşezare a grilei de salarizare, care să reflecte responsabilitatea pe care o au bugetarii. Lia Olguţa Vasilescu declara, recent, că, până în 2020, salariile de până la 4.000 de lei (circa 890 de euro) se vor dubla, iar cele care depăşesc acest prag vor fi majorate cu 45%. Ea a mai spus că, de la 1 iulie, va creşte şi punctul de pensie la o mie de lei (aproximativ 225 euro). Negocieri similare vor avea loc joi, când la minister sunt aşteptaţi să discute pe legea salarizării unitare reprezentanţii personalului din educaţie, iar vineri, cei din cultură.