România şi fondurile europene
Într-un interviu pentru Radio România, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a vorbit, între altele, despre viitorul României în UE şi despre atragerea de fonduri europene.
Daniela Budu, 07.03.2017, 13:03
România are o oportunitate istorică de a fi implicată în procesul de relansare a Uniunii Europene, afectată de Brexit şi de ascensiunea mişcărilor naţionaliste – a declarat, la Radio România, comisarul pentru politică regională Corina Creţu. Ea sfătuieşte autorităţile să acţioneze pentru ca România să fie implicată semnificativ în procesul de reformă lansat recent de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, odată cu prezentarea celor cinci scenarii pentru viitorul Uniunii.
Pe de altă parte, Corina Creţu a atras din nou atenţia asupra importanţei atragerii şi folosirii fondurilor europene: “Vreau să spun că, în general, România, după aderarea la UE, a avut la dispoziţie miliarde de euro şi sigur că noi vrem să îmbunătăţim lucrurile şi de multe ori suntem tentaţi să vorbim doar de neajunsuri, dar totuşi, s-au creat peste 8.000 de locuri de muncă, am avut în exerciţiul financiar anterior sute de şcoli, unităţi spitaliceşti renovate, spitale. Cel mai prost capitol este cel al transporturilor, pentru că sunt doar 124 de kilometri de autostradă construiţi cu fonduri europene, dar totuşi sunt 900 de drumuri naţionale. În acest exerciţiu financiar avem peste 23 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, fonduri de coeziune, pentru a-i utiliza în domenii strategice, pentru modernizarea societăţii: în transporturi, IMM, competitivitate, cercetare, infrastructura de gestionare a deşeurilor.”
Oficialul a amintit şi de cele trei spitale regionale care vor fi construite din fonduri europene la Cluj, Iaşi şi Craiova. Au fost stabilite deja amplasamentele, iar Banca Europeană de Investiţii va întocmi în perioada următoare studiile de fezabilitate. Corina Creţu: “Speranţa mea este ca cel mai târziu la începutul anului 2018 la cele trei spitale regionale să se înceapă construcţia efectivă astfel încât să poată fi cheltuiţi banii până în anul 2020. Asemenea proiecte de infrastructură nu pot fi construite peste noapte. Deci avem nevoie de cel puţin câţiva ani pentru a realiza aceste spitale.”
Potrivit Corinei Creţu, pe lângă banii pentru construirea celor trei spitale regionale, mai există fonduri europene pentru modernizarea a încă 280 de unităţi spitaliceşti din România. Ea a făcut un nou apel către autorităţile române să atragă fonduri comunitare, mai ales acum când statele cu economii puternice pledează pentru o reducere a ajutorului oferit ţărilor mai puţin dezvoltate. România a pierdut, în perioda 2007 – 2013, două miliarde de euro de la UE, deşi exerciţiul bugetar a fost prelungit cu mai mult de trei ani şi urmează să se încheie luna aceasta.
Comisarul european a spus însă că s-a reuşit salvarea a peste un miliard de euro prin proiecte retrospective, iar multe proiecte cu întârzieri mari au fost salvate prin procedura de fazare, urmând să fie încheiate cu fondurile alocate perioadei 2013 – 2020.