Decizie a Curţii Constituţionale
A trecut o lună de la adoptarea controversatei ordonanţe de urgenţă 13, prin care guvernul român a încercat să relaxeze legislaţia penală, dar valurile stârnite de ea nu s-au potolit, chiar dacă actul a fost anulat.
Ştefan Stoica, 28.02.2017, 12:45
A trecut o lună de la adoptarea controversatei ordonanţe de urgenţă 13, prin care guvernul român a încercat să relaxeze legislaţia penală, dar valurile stârnite de ea nu s-au potolit, chiar dacă actul a fost anulat. Luni, Curtea Constituţională a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) şi executiv. Acest conflict – a precizat CCR – a fost generat de faptul că procurorii şi-au arogat atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv a celebrei ordonanţe 13, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului.
Curtea a explicat că autoritatea de legiferare ţine de Parlament, dar guvernul poate şi el să facă acest lucru prin ordonanţe. În acest caz, singura autoritate abilitată să verifice legalitatea ordonanţelor guvernamentale este Curtea Constituţională. Verificările procurorilor anticorupţie legate de oportunitatea emiterii ordonanţei şi existenţa avizelor exced autoritatea DNA şi sunt de competenţa Parlamentului, respectiv a Curţii Constituţionale, spune preşedintele acesteia, Valer Dorneanu.: „Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au perturbat şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi – judecătorească, executivă şi legislativă”. Pentru deciziile politice, miniştrii trebuie traşi la răspundere prin mijloace politice, nu prin cele de drept penal, a subliniat Curtea.
După anunţarea deciziei CCR, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a depus sesizarea, a declarat că relaţiile între puterile statului revin la normalitate şi că soluţia Curţii duce la evitarea unor viitoare conflicte inter-instituţionale. Călin Popescu-Tăriceanu: „Parlamentul deleagă către guvern posibilitatea de a adopta proiecte de lege şi ordonanţe de urgenţă şi Parlamentul e cel care le cenzurează din punct de vedere al oportunităţii; din punct de vedere al legalităţii, numai şi numai Curtea Constituţională poate să decidă şi nicidecum Procuratura”.
Luni, în chiar ziua deciziei CCR, DNA a clasat o parte din dosarul deschis în cazul emiterii Ordonanţei 13 şi l-a direcţionat către Parchetul General. Procurorii anticorupţie au suspiciuni de încălcare a legii – printre care favorizarea făptuitorului, distrugerea de înscrisuri sau prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a precizat că de acum înainte pot fi anchetate doar fapte care atrag răspunderea penală directă, iar ancheta trebuie făcută cu respectarea prerogativelor CCR, ale Parlamentului şi Guvernului.