Despre anticorupţie, la Bruxelles
Premierul român, Sorin Grindeanu, a explicat, la Bruxelles, situaţia creată după încercarea de modificare a Codurilor Penale prin ordonanţă de urgenţă.
Ştefan Stoica, 17.02.2017, 12:43
Guvernul PSD – ALDE, instalat în România după alegerile din decembrie, va continua lupta împotriva corupţiei, iar modificările la Codul Penal, necesare pentru a-l pune în acord deplin cu deciziile Curţii Constituţionale, vor fi făcute doar în Parlament. Este ceea ce a promis premierul Sorin Grindeanu la întâlnirea de la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Discuţiile lămuritoare deveniseră obligatorii după ce Comisia Europeană a dezavuat tentativa cabinetului Grindeanu de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală, relaxând-o în ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu şi alimentând suspiciunea că măsura ar fi fost dedicată politicienilor ce au probleme cu legea.
Oficialul european a salutat abrogarea contestatei ordonanţe, văzută ca un pas spre revenirea pe traseul firesc al combaterii corupţiei. Un traseu care are ca punct terminus eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, instituit de partenerii europeni după aderarea ţării la UE. Este bine, a subliniat Frans Timmermans, că Guvernul vrea să armonizeze legislaţia naţională cu normele Uniunii Europene şi să corecteze ceea ce Curtea Constituţională de la Bucureşti a catalogat ca neclar sau ilegal, numai că acest lucru trebuie făcut cu totală deschidere şi transparenţă.
Lucrurile vor sta întocmai, a dat asigurări premierul Sorin Grindeanu: “Ne dorim în viitor, dacă vorbim despre reglementările din domeniul justiţiei, ca aceste lucruri să se întâmple în Parlament printr-o dezbatere cât mai largă care să implice instituţii din România, ONG-uri, parlamentari, binînţeles, astfel încât deciziile Curţii Constituţionale, care se referă la articole din Codul Penal şi cel de Procedură Penală să poată fi aprobate în Parlament”.
Iar pentru a conferi credibilitate gesturilor viitoare ale cabinetului, Sorin Grindeanu ia în calcul nominalizarea la conducerea ministerului Justiţiei a unei persoane apolitice. Aceasta ar urma să-l înlocuiască pe social-democratul Florin Iordache, nevoit să demisioneze la câteva zile după ce ordonanţa de urgenţă care a provocat furtună pe scena publică a fost abrogată. Pe de altă parte, strada nu se mulţumeşte doar cu sacrificarea lui Iordache şi cere demisia întregului cabinet, afectat de un deficit major de încredere după episodul cu ordonanţa.
Unul pe care PSD şi l-ar dori uitat cât mai rapid. În Parlament, preşedintele partidului şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, puternic criticat la rândul său, a anunţat că parlamentarii majorităţii vor vota o lege de respingere a ordonanţei 13, pentru a nu mai lăsa loc interpretărilor. Amintim că ordonanţa 13 a fost abrogata printr-o alta, aflată în proces de aprobare în legislativ, dar sunt voci care susţin că respingerea primeia este obligatorie pentru a-i înlatura efectele.