Noi proteste în România
Din 31 ianuarie, românii ies în stradă în număr mare, acuzând Guvernul de stânga că a încercat să modifice prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală, dezincriminând parţial delicte, în beneficiul unor politicieni.
Corina Cristea, 13.02.2017, 12:51
În Bucureşti şi în alte oraşe din România continuă protestele ample declanşate pe 31 ianuarie faţă de modul în care Guvernul PSD – ALDE a încercat să modifice legi importante care vizează infracţiunile de corupţie. Cabinetul Sorin Grindeanu, învestit în urmă cu o lună, a generat o puternică reacţie civică după ce a aprobat o ordonanţă de urgenţă, care ar fi dezincriminat mai multe fapte penale, inclusiv abuzul în serviciu, în anumite condiţii. Măsura a fost criticată la scară largă, atât în ţară, cât şi de aliaţii occidentali, şi a scos în stradă românii nemulţumiţi – cei mai mulţi în urmă cu o săptămâna, peste o jumătate de milion.
În interesul unităţii sociale, potrivit premierului, guvernul a abrogat în cele din urmă ordonanţa. Însă, nici această decizie, nici demisia ministrului justiţiei, Florin Iordache, nu a liniştit apele, protestatarii cerând acum sancţionarea guvernului Grindeanu, în care spun că nu mai au încredere. Duminică seara, piaţa dn faţa sediului executivului a fost, din nou, plină, transformându-se în scena desfăşurării unui amplu tricolor uman format de cei circa 50 de mii de manifestanţi care au ridicat deasupra capetelor hârtii colorate în roşu, galben şi albastru, luminate cu telefoanele mobile. Înconjuraţi de mesaje luminoase antiguvernamentale proiectate pe clădirile din zonă, manifestanţii au cerut demisia executivului, afişând pancarte cu mesajul „Rezist” şi scandând „Vrem să muncim, nu să vă păzim”.
Zeci de mii de persoane au protestat şi în alte oraşe mari din România – în Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Constanţa şi Iaşi, dar şi în oraşe mai mici, precum Galaţi sau Oradea. Manifestaţii împotriva guvernului Grindeanu au avut loc şi în câteva oraşe europene. În Italia, românii au protestat la Roma, Milano şi Torino, iar în Spania în faţa Ambasadei de la Madrid, purtând steaguri şi strigând lozinci împotriva corupţiei şi a PSD. Sub deviza Vrem un guvern curat”, la Haga a avut loc un nou marş de protest, al şaselea în ultimele două săptămâni, care s-a încheiat în faţa Ambasadei României. O delegaţie a protestatarilor a înmânat o petiţie ambasadoarei României în Olanda, în document românii cerând un guvern curat, transparent şi responsabil.
Pe de altă parte, proteste, de mai mică amploare, au loc de o săptămână şi în faţa palatului prezidenţial din Bucureşti. Mii de susţinători pro-guvernamentali îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că nu şi-ar exercita rolul de mediator şi că ar instiga la dezbinare prin atitudinea sa. Săptămâna trecută, şeful statului, care s-a alăturat pentru scurt timp protestatarilor antiordonanţă, a mers în Parlament, unde a cerut executivului să guverneze transparent, predictibil, dând dovadă de responsabilitate, iar Legislativul, dominat de PSD, să legifereze pentru populaţie, nu pentru un grup de politicieni cu probleme penale.