Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii
Executivul de la Bucureşti a adoptat un memorandum privind crearea unui Fond Suveran de Investiţii. Va fi o entitate gigant, care ar urma să grupeze cele mai profitabile companii de stat - aproximativ 200, spun guvernanţii.
Corina Cristea, 10.02.2017, 11:49
Guvernul de la Bucureşti are în vedere crearea unor noi instrumente de investiţii publice, conform obiectivelor pe care şi le-a stabilit prin programul de guvernare 2017-2020. În acestă tendinţă se numără şi înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), pentru care a fost adoptat, joi, un memorandum. Este vorba de o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară, potrivit ministrului de resort, Alexandru Petrescu. Ministrul economiei a anunţat că Fondul, care va administra activele companiilor de stat, va putea utiliza veniturile companiilor profitabile provenite din dividende ori din valorificarea activelor neperformante, pentru a fi listate pe Bursa de Valori.
Alexandru Petrescu: Multe dintre companiile de stat sunt alocate diferitelor ministere. Fiecare are nominalizaţi reprezentanţi AGA. În acest mod, sub acest fond, vom avea toate companiile alocate sub un singur administrator, unde vom concentra toată expertiza aflată în diferite ministere, expertiza managerială, din punct de vedere al acţionarului. Astfel, vom avea sub un singur acoperiş o singură decizie şi această decizie să fie luată de un comitet director, alcătuit din oameni recrutaţi public şi transparent.”
FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile, prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, precizează un comunicat al Guvernului. Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituţionali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiţii şi alţi investitori privaţi.
Şi, pentru ca procesul de lansare a fondului să fie acompaniat” şi să aibă „avizul şi asentimentul lor general”, au avut loc discuţii cu principalii jucători din arena investiţională, a mai spus ministrul Alexandru Petrescu. El a precizat, totodată, că urmează să fie adoptat şi un act normativ privind mecanismul de funcţionare şi de structurare a fondului. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a Fondului suveran de dezvoltare şi investiţii. Fonduri similare se regăsesc în Belgia, Norvegia, Franţa sau Polonia.