Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului de la Bucureşti
Executivul român, aflat la putere doar de o lună, se confruntă cu prima moţiune de cenzură. Ea va fi dezbătută şi votată miercuri, în plenul reunit al Legislativului, unde însă, PSD şi partenerii săi de coaliţie se bucură de o largă majoritate.
România Internațional, 07.02.2017, 12:47
Moţiunea de cenzură “Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, iniţiată de PNL şi USR şi susţinută de cei de la PMP, a fost citită, luni, în plenul Parlamentului. Opoziţia a introdus moţiunea după ce Executivul PSD-ALDE a adoptat, săptămîna trecută, o controversata ordonanţă prin care a încercat modificarea Codurilor penale. Cei 123 de senatori şi deputaţi, semnatari ai documentului, îi solicită premierului social-democrat Sorin Grindeanu să-şi asume eroarea de a adopta ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea şi să demisioneze.
“Admitem faptul că sunteţi în situaţia ingrată de a răspunde comenzilor venite pe linie de partid şi a trebuit să daţi curs solicitării directe a şefului dumneavoastră, domnul Liviu Dragnea, pentru a-l face scăpat de la o eventuală condamnare cu executare viitoare”, se mai arată în textul moţiunii. Iniţiatorii susţin că ”prin aceste acţiuni, îndepărtaţi investitorii de România, îndepărtaţi România de tot efortul făcut în ultimii 27 de ani pentru a căpăta statutul de ţară europeană!” Parlamentarii PNL şi USR spun că, sub masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, Guvernul girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu loveşte în ceea ce înseamnă siguranţa românilor şi interesele lor”.
Ei subliniază că România are nevoie de un Guvern competent. La citirea moţiunii. preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a apreciat că gestul Executivului este fără precedent şi sfidător la adresa populaţiei. La rândul său, liderul USR, Nicuşor Dan, a spus că executivul îndepărtează România de zona civilizată şi dă liber la corupţie. În dezacord cu ordonanţa guvernului s-a situat şi UDMR. Moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi dezbătută şi votată miercuri, în plenul reunit al Legislativului, însă pentru a demite guvernul este nevoie de minimum 233 de voturi, iar PSD şi partenerii săi de coaliţie se bucură de o largă majoritate.
Executivul, aflat la putere doar de o lună, a respins, luni, apelurile la demisie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, principala ţintă a mâniei protestatarilor, şi-a reiterat sprijinul pentru premierul Sorin Grindeanu. „Guvernul nu are niciun motiv să demisioneze, a fost ales în mod legitim”, a declarat Dragnea, care a adăugat că atâta vreme cât această stare de tensiune va continua, în România, nimeni nu are ceva de câştigat.
Analiştii politici susţin că Executivul se confruntă acum cu o sarcină anevoioasă, de a recâştiga încrederea publică, pentru că şi după abrogarea ordonanţei protestele de stradă au continuat. Manifestanţii au scandat „Nu vă credem, nu cedăm”. Unii dintre ei au spus că vor protesta zi de zi, până când Parlamentul va confirma retragerea decretului, în timp ce alţii spun că doar demisia guvernului îi va satisface.