Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE OUG de modificare a Codurilor va fi abrogată / A 5-a zi de proteste consecutive în România

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că duminică Guvernul României va abroga sau va proroga OUG 13/2017, privind modificarea Codurilor Penale. Peste 90.000 de persoane s-au aflat, din nou, în Piața Victoriei din București.

UPDATE OUG de modificare a Codurilor va fi abrogată / A 5-a zi de proteste consecutive în România
UPDATE OUG de modificare a Codurilor va fi abrogată / A 5-a zi de proteste consecutive în România

, 04.02.2017, 11:52

UPDATE: Manifestanții au părăsit Piața Victoriei din Capitală, la finalul celei de-a cincea zi de protest împotriva ordonanței de urgență adoptate de Guvern cu privire la modificarea Codurilor penale. După ora 23,00 protestatarii au început să se retragă spre case.



Câți oameni au protestat în marile orașe?



UPDATE: Peste 40.000 de persoane, potrivit estimărilor forțelor de ordine, au participat, sâmbătă seară, la mitingul desfășurat, fără incidente, la Cluj, împotriva ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Numărul manifestanților constănțeni care au participat sâmbătă seara la marșul pe bulevardele municipiului pentru retragerea ordonanței guvernamentale de modificare a legislației penale a ajuns la peste 15.000 de persoane, în jurul orei 22,20.



Protestul timișorenilor din Piața Victoriei s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 23,00, fără incidente, un maxim de participare, de circa 25.000 de oameni, fiind înregistrat între orele 20,00 și 22,00. A cincea zi de proteste la Brașov s-a încheiat sâmbătă seara la ora 22.45, în Piața Sfatului, cu participarea a aproximativ 15.000 de persoane.



Proteste masive în București și în numeroase orașe din România



UPDATE: Peste 90.000 de persoane s-au strâns sâmbătă seară în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, pentru a protesta față de adoptarea ordonanței de urgență ce vizează modificări ale Codurilor penale. Deși premierul Sorin Grindeanu a anunțat că în ședința Executivului de duminică ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale va fi abrogată duminică, manifestanții scandează împotriva Guvernului și fluieră.



Numărul protestatarilor care au mărșăluit pe străzile din Cluj-Napoca a crescut sâmbătă seară la peste 40.000 de persoane, potrivit estimărilor jandarmilor.



Peste 20.000 de manifestanți, prezenți în Piața Victoriei din Timișoara, scria Agerpres, au primit cu o explozie de bucurie anunțul premierului Sorin Grindeanu privind abrogarea OUG, însă mulți dintre ei spun că rămân sceptici, până nu văd negru pe alb.



Numărul protestatarilor care mărșăluiesc, sâmbătă seara, pe principalele bulevarde din municipiul Sibiu, depășește 22.000, potrivit unor estimări oficiale.



După aproximativ o oră de marș pe principalele bulevarde ale Constanței, coloana de protestatari, peste 8.000 de persoane, a ajuns la sediul Organizației județene PSD, unde au scandat lozinci cerând transparență decizională guvernului și susținerea luptei anticorupție.



OUG de modificare a Codurilor va fi abrogată



UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă seară că duminică Guvernul României va abroga sau va proroga OUG 13/2017, privind modificarea Codurilor Penale, care a provocat în România cele mai ample proteste de după revoluţia anticomunistă din decembrie 1989.



El a spus că nu doreşte ca România să fie dezbinată sau ruptă în două şi că Guvernul va lua măsurile necesare pentru ca Ordonanţa de Urgenţă vehement contestată să nu mai producă efecte. Ministerul şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma consecinţele, a adăugat premierul. Sorin Grindeanu a declarat că va demara rapid consultări cu partidele politice, pornind de la deciziile Curţii Constituţionale şi de la forma actuală a OUG, astfel încât să rezulte cât mai rapid un proiect de lege care să fie trimis Parlamentului.



Argumentele Guvernului nu au fost foarte bine comunicate şi au produs distorsiuni, a adăugat premierul, care a mai afirmat că Guvernul PSD-ALDE doreşte să continua punerea în practică a programului de guvernare pentru care a fost votat în decembrie 2016.



UPDATE: Peste 60.000 de persoane se află, din nou, în Piața Victoriei din București, iar cifrele cresc fulgerător, de la minunt la minut. Premierul Sorin Grindeanu urmează să facă o declarație de presă, în această seară, după ce Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au anuțat că doresc să abroge Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor Penale. Proteste masive, pentru a cincea zi consecutiv, se înregistrează și în marile orașe din țară. La fel ca în Capitaă, cifrele protestatarilor continuă să crească.în această seară, după ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anuțat că doresc să abroge Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor Penale. Proteste masive, pentru a cincea zi consecutiv, se înregistrează și în marile orașe din țară. La fel ca în Capitală, cifrele protestatarilor continuă să crească.



UPDATE: Circa 25.000 de persoane au ajuns, în marș, la Palatul Parlamentului și înconjoară clădirea. Coloana de manifestanți a plecat din fața Guvernului în urmă cu două ore, cu pancarte împotriva OUG și strigând celebrele lozinici din ultimele două săptămâni: „Hoții, hoții”, „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roșie”. Mii de protestatari se află și în marile orașe din țară.



C.P. Tăriceanu: O abrogare a OUG ne va permite să avem o discuție serioasă



UPDATE: A cincea zi de manifestații continuă, la București, cu un marș din Piața Victoriei către Palatul Parlamentului. Circa 10.000 de manifestanți se află acum pe bulevardele din centrul Capitalei și vor forma un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului.



Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), a transmis un mesaj prin care susține găsirea unei soluții pentru abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale: „Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonanței ne va permite să avem o discuție serioasă cu segmente largi ale societății și cu întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca țară. România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituții și autorități și va fi nevoie de o abordare lucidă și nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă.



UPDATE: Se înmulțesc vocile din Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare, care cer Guvernului să retragă Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codurilor penale. Ecaterina Andronescu, senator PSD și fost ministru al Educației, a declarat: „După opinia mea, cred că a fost o greșeală această ordonanță, a fost greșeală și pe fond și cred că dacă președintele Dragnea o corectează, face ceea ce trebuie”, anunță Agerpres, citând televiziunea RTV.



Primarul municipiului Iași, Mihai Chirică (PSD), a revenit cu o declarație pentru B1 TV, prin care își manifestă dezaprobarea față OUG care a dus la protestele masive din toată țara: „Nu cred că niciun om sănătos la cap va aduce oameni cu autocarele în București și va organiza un contramitig împotriva părinților cu copii în brațe. Cred că premierul Grindeanu va lua hotărârea corectă și va anula ordonanța.



La București, dar și în câteva din marile orașe din țară, s-au încehiat protestele copiilor cu care mii de familii au început a cincea zi de proteste. Noi manifestații sunt anunțate pentru această seară, iar duminică se anunță un miting imens în Piața Victoriei din București unde sunt așteptați protestatari din toată România.



Manifestații de solidaritate vor avea loc, astăzi, la Chișinău și la Sofia, capitala Bulgariei.



Liviu Dragnea: „Se poate vorbi chiar de abrogarea OUG”



UPDATE: Președintele PSD, Liviu, Dragnea, a declarat pentru site-ul DC News că ia în calul retragerea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor penale: „O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile.”



Liderii PSD cer o contramanifestație



Totodată, mai multe voci ale Partidului Social- Democrat au anunțat, sâmbătă, că s-ar putea organiza un miting de susținere a guvernului PSD-ALDE, în următoarele zile, la București. Între timp, continuă protestele împotriva Ordonanței de Urgență. În Piața Victoriei s-au adunat în jur de 8-10.000 de participanți la un protest al copiilor, initulat „Educație pentru democrație – Lecția de educație civică”.



–––-


A cincea zi de proteste consecutive debutează cu o manifestație inedită la București, un protest al copiilor, numit de organizatori „Educație pentru democrație – Lecția de educație civică”. Conform televziunilor din România, circa 5.000 de părinți și copii protestează în fața clădirii Guvernului din Piața Victoriei.



Pancartele sunt purtate de manifestanții mici și mari cu mesaje reprezentative pentru tematica protestului: „Plușurile stau în casă, dar azi chiar și lor le pasă. Retrageți ordonanța!”, „Vrem un viitor mai bun”, „Rezist. Altă întrebare”, „Rezistăm pentru copiii noștri”, „Eu la școală, voi la pușcărie”

Consiliul European (foto: Copyright: European Union)
În actualitate vineri, 18 octombrie 2024

Ucraina și Republica Moldova, pe agenda Consiliului European

Situaţia din Ucraina, evoluţiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE şi gestionarea migraţiei, dar și discuții despre Republica Moldova,...

Ucraina și Republica Moldova, pe agenda Consiliului European
Foto: Facebook / Autoritatea Electorală Permanentă
În actualitate vineri, 18 octombrie 2024

Cine concurează la alegerile parlamentare

21 de partide şi formaţiuni politice au depus liste de candidaţi pentru alegerile generale care vor determina componenţa Parlamentului de la...

Cine concurează la alegerile parlamentare
(sursa foto: pixabay@sergeitokmakov)
În actualitate joi, 17 octombrie 2024

Politicieni şi acuzaţii de corupţie

Revelaţiile de presă şi investigaţiile procurorilor mai perie listele de candidaţi cu care partidele politice româneşti vor să se prezinte la...

Politicieni şi acuzaţii de corupţie
Foto: Septimiu / pixabay.com
În actualitate joi, 17 octombrie 2024

Salariul minim va creşte din nou

Salariul minim în România va creşte începând cu 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei (circa 810 euro) de la 3.700 (circa 740 euro) cât este în...

Salariul minim va creşte din nou
În actualitate joi, 17 octombrie 2024

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor 2024

La Bruxelles a avut loc în perioada 7-10 octombrie 2024 cea de-a 22-a ediție a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor (EU Week of...

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor 2024
În actualitate miercuri, 16 octombrie 2024

PNRR, aprobare cu obiecţii

Comisia Europeană a aprobat provizoriu a treia cerere de plată a României din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, însă...

PNRR, aprobare cu obiecţii
În actualitate miercuri, 16 octombrie 2024

România, în perspectiva reconstrucţiei Ucrainei

Costul estimat al redresării după razboi a Ucrainei a depășit 486 de miliarde de dolari, pe parcursul unui deceniu, iar Kievul caută noi surse...

România, în perspectiva reconstrucţiei Ucrainei
În actualitate marți, 15 octombrie 2024

Previziuni economice pentru România

Agenţia Internaţională de Evaluare Financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul bun al datoriei guvernamentale şi perspectiva...

Previziuni economice pentru România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company