Fostul guvern, anchetat de noul Parlament
Cele două camere ale Parlamentului de la Bucureşti au aprobat o anchetă privind rectificările bugetare făcute de fostul guvern în 2016.
Mihai Pelin, 17.01.2017, 15:40
Senatul şi Camera Deputaţilor de la Bucureşti, reunite în şedinţă comună, au decis declanşarea unei anchete referitoare la rectificările bugetare operate anul trecut de Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Verificările vor fi efectuate de către Comisiile de buget-finanţe, care trebuie să prezinte un raport în următoarele zile. Vor fi anchetate procedura şi datele care au stat la baza adoptării de către Guvernul Cioloş a rectificărilor bugetare din august şi noiembrie 2016.
Demersul a fost criticat de PNL şi USR, care s-au pronunţat împotriva acestei iniţiative. Vicepreşedintele liberalilor, Cătălin Predoiu: “Partidul Naţional Liberal respinge această anchetă, pentru că ea nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care partidul şi coaliţia de partid de la guvernare trebuie să dea explicaţii în legătură cu nerealizarea unui program irealizabil.”
În schimb, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a precizat că o anchetă este necesară, având în vedere că au fost aprobate rectificări bugetare pozitive, în condiţiile în care veniturile scădeau de la lună la lună. Liviu Dragnea: “Să vedem dacă este din cauza lipsei de absorbţie a fondurilor europene, sau din cauza unei colectări proaste a TVA şi care sunt cauzele. A crescut evaziunea fiscală, a slăbit controlul ANAF-ului, a fost o ţesătură de oameni pusă în ANAF care a făcut ca anumite firme să nu fie controlate, ca anumite importuri să intre mai uşor în ţară? Că anumite instrumente, mecanisme şi instalaţii de control la vamă poate nu mai funcţionează sau nu au funcţionat subit?”
Tot la iniţiativa lui Liviu Dragnea, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat o hotărâre prin care se solicită o analiză pe aceeaşi temă şi Curţii de Conturi. Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş a răspuns, pe o reţea de socializare, acuzelor legate de execuţia bugetară pe anul trecut. În opinia sa, această idee poate fi considerată drept o fumigenă din partea celor care nu au cum să îşi respecte promisiunile făcute în campania electorală.
Fostul premier aminteşte de un record de încasări de la UE – 7 miliarde euro, bani care au intrat în România. Mai mult, ţinând cont de evoluţia economiei româneşti din primul semestru, se justifica o rectificare bugetară pozitivă în cel de-al doilea. Dacian Cioloş a mai spus că, prin toate măsurile luate pe parcursul anului trecut, a fost uşurată povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA şi chiar au fost create condiţii favorabile pentru ca Guvernul din acest an să încaseze mai mulţi bani europeni, circa trei miliarde de euro.