România, sub asaltul viscolului
Ninsorile şi viscolul au pus stăpânire pe jumătate din România. Echipele de intervenţie acţionează, dar situaţia rămâne încă gravă în multe zone.
Corina Cristea, 06.01.2017, 12:59
La Bucureşti, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, în urmă cu câteva zile, intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 de kilometri pe oră, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. Momentul anunţat a sosit, iar căderile abundente de zăpadă şi viscolul puternic au afectat mai bine de jumătate din teritoriul României, plasat de meteorologi sub cod portocaliu sau galben. Inclusiv în capitală a fost instituit cod portocaliu. Pentru şase judeţe din sud–estul ţării situaţia extremă a determinat chiar activarea codului roşu de viscol.
În jumătatea de sud-est, zeci de drumuri naţionale şi Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa au fost închise, judeţul de la malul Mării Negre fiind complet izolat. În mai multe localităţi, mii de oameni au rămas fără curect electric şi fără apă potabilă din cauza avariilor, iar situaţia se înrăutăţeşte de la o oră la alta, potrivit corespondenţilor locali. Autorităţile au făcut apel să nu se plece la drum dacă nu este absolut necesar. Din cauza viscolului, zeci de trenuri au fost anulate, iar imaginile cu şirurile de autovehicule blocate în nămeţi pe şosele domină buletinele de ştiri.
Numeroase curse aeriene au întârzieri considerabile, iar aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost închis. La fel şi porturile la Marea Neagră, unde furtuna a atins gradul opt, cu valuri de peste 9 metri înălţime. Pe drumurile unde vremea rea s-a mai domolit, circulaţia a fost redeschisă, dar cu restricţie de tonaj pentru camioane mai grele de 7,5 tone. Gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină şi bolnavii care necesită dializă au fost transportaţi la spitale înainte de înrăutăţirea vremii, pentru a se evita situaţiile din anii precedenţi când a fost nevoie de intervenţia cu elicoptere pentru a recupera pacienţii cu urgenţe medicale blocaţi în nămeţi. Potrivit pompierilor, peste 640 persoane cu afecţiuni medicale şi 170 de femei însărcinate au fost evacuate preventiv din zonele afectate de ninsori şi transportate la unităţile spitaliceşti pentru a primi îngrijiri medicale. Echipajele de intervenţie acţionează pentru deblocare, dar acţiunile acestora sunt îngreunate de căderile de zăpadă şi de vântul puternic.
În Bucureşti, pompierii au intervenit inclusiv pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi din cauza viscolului. În noaptea de joi spre vineri, în capitala aflată sub cod portocaliu s-au înregistrat circa 700 de solicitări, au anunţat cei de la Serviciul de Ambulanţă, toate fiind rezolvate, deşi s-a circulat greu pe străzile laterale. 60 de persoane fără adăpost au fost transportate la spitale sau la adăposturile Primăriei Generale şi ale primăriilor de sector.