Alianţă pentru guvernare
PSD şi ALDE, care deţin împreună majoritatea în noul Parlament, vor colabora la nivel parlamentar şi guvernamental.
Roxana Vasile, 20.12.2016, 12:15
Încă de luni, deputaţii şi senatorii nou aleşi ai României au fost aşteptaţi la Parlament pentru formalităţile necesare preluării mandatelor. Cei mai harnici au fost, cum era de aşteptat, politicienii aflaţi la primul mandat. Cu emoţii şi încă nefamiliarizaţi cu regulamentele şi procedurile din Legislativ, dar cu planuri mari în privinţa proiectelor de lege pe care le vor iniţia, ei au depus actele necesare preluării mandatului. Alături de colegii cu state mai vechi, ei au fost convocaţi, marţi, în plen, în şedinţe separate ale Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului.
În paralel, după o nouă rundă de consultări – miercuri şi joi – ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele care au intrat în Parlament, românii vor afla de la şeful statului pe cine va desemna prim-ministru.
Luni, Partidul Social Democrat şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, care deţin împreună majoritatea în noul Parlament, au semnat un protocol de guvernare prin care au stabilit oficial că vor colabora la nivel parlamentar şi guvernamental. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, pe scurt, prevederile documentului: „Este un protocol care are ca obiective principale asigurarea creşterii economice sustenabile şi noi locuri de muncă, creşterea bunăstării materiale şi a calităţii vieţii şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de comun acord, şi va susţine prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliţie condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniştri desemnaţi proporţional de către PSD şi ALDE.”
Întrebările privind numele candidatului comun pentru funcţia de prim-ministru îşi vor găsi răspunsul la momentul consultărilor cu şeful statului – a precizat, la rândul său, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: „Având în vedere scorul pe care l-a obţinut PSD-ul, sigur că logica politică ne face, fără să facem multe discuţii, să spunem clar: candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă din partea PSD.”
Celelalte patru formaţiuni intrate în Parlament îşi pregătesc, şi ele, strategiile. Uniunea Democrată a maghiarilor din România, constant la guvernare în ultimii ani, evocă doar o posibilă colaborare parlamentară.
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, fostul şef al statului, Traian Băsescu, a punctat că partidul său se plasează în opoziţie: „Noi nu avem, deocamdată, niciun aliat, deci nu ne bazăm pe nimeni. Noi suntem în opoziţie cu puterea.”
Cât despre Uniunea Salvaţi România, devenită a treia forţă din România şi proaspăt intrată în Parlament, aceasta nu va face alianţe cu nimeni, însă va colabora punctual pe proiecte legislative cu toate partidele. Opţiunea iniţială a USR de a-l susţine ca prim-ministru, împreună cu Partidul Naţional Liberal, pe actualul şef tehnocrat al Guvernului, Dacian Cioloş, este, în acest moment, caducă.