Concluziile Consiliului European de iarnă
La Bruxelles a avut loc Consiliul European de Iarnă, ultima întâlnire a liderilor ţărilor membre UE din acest an. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Mihai Pelin, 16.12.2016, 12:19
Preşedintele român Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea Consiliului European de iarnă, care a avut loc la Bruxelles, context în care a susţinut importanţa dezvoltării cooperării dintre NATO şi UE. Agenda a fost dominată de subiecte precum gestionarea migraţiei, aspecte de securitate internă şi externă şi relaţiile externe ale Uniunii Europene. Discuţiile privind migraţia au vizat în special cooperarea cu statele de origine şi de tranzit şi evaluarea progreselor în implementarea cadrelor de cooperare pe migraţie cu statele terţe.
Un aspect relevant, susţinut inclusiv de către şeful statului român, a fost cel legat de necesitatea menţinerii în atenţie a evoluţiilor privind fluxurile migratorii pe ruta Mediteranei de Est şi a sprijinului pentru statele aflate pe ruta Balcanică, astfel încât să fie evitată reactivarea acesteia. În cadrul reuniunii au fost abordate şi evoluţiile economice la nivel european, obiectivele promovate de România vizând importanţa punerii în aplicare a strategiilor Pieţei Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piaţă Unică Digitală.
La Bruxelles, şefii de stat sau de guvern au fost de acord că sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea securităţii Uniunii şi pentru avansarea politicii europene în domeniul securităţii şi apărării. În acest context, Klaus Iohannis a menţionat că este importantă valorificarea oportunităţilor curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate, prin adâncirea cooperării NATO-UE.
În ceea ce priveşte relaţiile externe ale UE, discuţiile s-au axat în special pe Ucraina, Siria şi Rusia. În dosarul ucrainean, a fost reafirmat angajamentul tuturor statelor membre în favoarea aplicării depline, cât mai curând, a Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre UE şi Ucraina. În cazul Siriei, liderii statelor membre UE au condamnat ferm continuarea asediului oraşului Alep şi au reiterat importanţa unei soluţii politice incluzive care să pună capăt tragediilor din această ţară, inclusiv prin implicarea actorilor regionali în proces. Pe de altă parte, liderii europeni au agreat prelungirea sancţiunilor UE la adresa Rusiei cu şase luni, începând cu 31 ianuarie 2017, având în vedere lipsa de progrese în implementarea prevederilor acordurilor de la Minsk.
În marja summitului, a avut loc o reuniune informală pe tema mult mediatizatului Brexit, care s-a încheiat prin adoptarea unei declaraţii care prezintă paşii procedurali de pregătire în format UE 27 pentru demararea viitoarelor negocieri cu Marea Britanie.