Ninsori şi viscol în România
În România a venit iarna încă de la jumătatea lunii noiembrie. Prima ninsoare serioasă şi vântul au perturbat traficul rutier, aerian şi naval.
România Internațional, 14.11.2016, 12:41
La sfârşitul săptămînii, România a schimbat anotimpul într-o singură zi. La jumătatea lui noiembrie, românii au trecut brusc de la toamnă la iarnă autentică. Sâmbată a plouat în toată ţara, iar în vest, sud-vest, centru, nord şi nord-est, cantităţile de apă au depăşit local 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp în zona montană şi în est. Duminică, ploile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest, iar vantul a suflat tare peste tot.
În timp ce nordul, centrul şi estul ţării s-au aflat sub cod portocaliu, respectiv galben de ninsori şi viscol, sudul ţării a fost măturat de vijelii. Zeci de localităţi au rămas fără curent electric, numeroase drumuri naţionale şi judeţene au fost parţial blocate de căderile de zăpadă. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. La munte, vântul a suflat tare, cu peste 90 – 100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada.
Pompierii au intervenit în 17 judeţe din ţară, pentru salvarea persoanelor surprinse de viscol şi pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil, a stâlpilor de electricitate rupţi sau în pericol de cădere şi a diferitelor structuri prăbuşite. În staţiunea Parâng, 20 de copii cazaţi la o cabană au fost ajutaţi de salvamontişti şi jandarmi să coboare de pe munte. Alţi aproape 200 de turişti au rămas blocaţi în pensiuni din judeţele Alba şi Caraş Severin până ce autorităţile au reuşit să cureţe de zăpadă drumurile de acces.
Prima ninsoare serioasă a provocat, ca de obicei, haos pe şoselele din ţară. Maşinile fără caucicuri de iarnă au aşteptat ore întregi utilajele de dezăpazire. Cei de la oraş au stat la coadă la service pentru a-şi schimba cauciucurile. In schimb, în sud, inclusiv în Capitală, în est şi centru, vijeliile au provocat importante pagube materiale, dar nu s-au înregistrat victime. Din cauza vântului puternic, operaţiunile din porturile româneşti de la Marea Neagră au fost temporar suspendate, iar traficul pe Canalul Dunăre – Marea Neagră a fost restricţionat.
Tot din cauza vremii nefavorabile mai multe curse aeriene au fost anulate, iar altele au înregistrat întârzieri semnificative. In zona capitalei, rafalele de vânt au doborăt zeci de copaci pe carosabil sau peste autoturisme. Mai multe panouri publicitare, acoperişuri, balcoane şi schele au fost luate de vânt. Meteorologii anunţă că luni şi marţi vremea în România va fi rece pentru această perioadă, cu maxime termice ce nu vor depăşi 7 grade C.