Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Oportunitatea eliminării taxei radio-tv, în dezbatere

Preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să organizeze cel puţin o dezbatere publică la care să participe specialişti, pentru a discuta în privinţa oportunităţii eliminării taxei radio-tv.

Oportunitatea eliminării taxei radio-tv, în dezbatere
Oportunitatea eliminării taxei radio-tv, în dezbatere

, 02.11.2016, 17:21

Preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să organizeze cel puţin o dezbatere publică la care să participe specialişti, pentru a discuta în privinţa oportunităţii eliminării taxei radio-tv. Şeful statului a precizat miercuri că această chestiune trebuie analizată cu atenţie.



Legea care elimină o serie de taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv, a fost adoptată recent de Parlament şi se află la Preşedinţie pentru promulgare. Legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe, printre care şi taxa radio-tv, se află în analiza preşedintelui Iohannis, care consideră necesară o discuţie nuanţată pe această temă.



Şeful statului a precizat că în ultimele zile foarte multe organizaţii media europene, sindicate media şi asociaţii ale profesioniştilor i-au solicitat să nu promulge legea în forma actuală pentru că dacă Radioul şi Televiziunea publice ar fi finanţate de la bugetul de stat ar ajunge să fie uşor dirijate politic: „Această chestiune trebuie mult mai bine discutată. Voi da un răspuns atunci când este termenul, cred că în 15 noiembrie, şi până atunci vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, cu jurnalişti, cu manageri din media, cu oameni din societatea civilă, să vedem dacă este mai bine să păstrăm taxa – vorbesc de radio-tv – sau este mai bine să renunţăm la ea”.



Directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, i-a trimis o scrisoare preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care elimină mai multe taxe nefiscale, printre care şi cea radio-tv. În urmă cu o săptămână, Liviu Dragnea a adresat, la rândul său, o scrisoare organizaţiilor profesionale din media, în care dădea asigurări că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puţini pentru instituţiile publice de radio şi televiziune. Adresându-se liderului PSD, Ingrid Deltenre afirmă:



„Vă mulţumim pentru scrisoarea ce argumentează propunerea de eliminare a taxei pentru serviciile publice de media. Înţelegem bunele dumneavoastră intenţii de a asigura o finanţare stabilă, adecvată şi predictibilă pentru serviciile publice de media (SPM), care constituie o condiţie necesară pentru independenţa lor instituţională. Cu toate acestea, practica arată că este foarte dificil să se ajungă la un consens politic referitor la finanţarea SPM de la buget. Foarte adesea se întâmplă ca, în urma dezbaterilor politice, SPM să rămână cu o finanţare nedefinită, pe o perioadă nedeterminată, ceea ce are un impact extrem de negativ asupra producţiei lor, având ca rezultat pierderea audienţei şi a încrederii. Adoptarea unei legi atât de importante în timpul unei campanii electorale şi în grabă, fără o largă consultare publică şi fără implicarea SPM, confirmă şi mai mult temerile noastre.



Practica mai arată şi că este dificil ca guvernele noi să se poată angaja pentru alocarea unor sume fixe de la buget, destinate SPM, cum a fost cazul în Serbia, de exemplu, ţară care a fost nevoită să reintroducă taxa pentru licenţa de emisie.



Totodată, am vrea să vă atragem atenţia asupra faptului că o astfel de schimbare, cu privire la finanţarea posturilor publice de radio şi televiziune ar trebui declarată la Comisia Europeană ca o nouă măsură de ajutor de stat. Potrivit experienţei noastre, rezolvarea unor astfel de cazuri poate dura mulţi ani, înainte ca guvernul să poată implementa noul sistem.



Singurul aspect pozitiv pe care îl vedem în acest proces ar fi obligaţia, pentru România, de a asigura independenţa consiliului director al SPM, în acord cu recomandările trasate în «EU State aid Broadcasting Communication 2009». Dacă preşedinţia partidului dumneavoastră priveşte cu seriozitate menţinerea unor SPM independente în România, vă încurajăm ferm să păstraţi taxa pentru servicile publice de media. Subfinanţarea TVR este cauzată de o taxă de licenţă total insuficientă (una dintre cele mai scăzute din Europa, de mai puţin de 1 euro pe lună) şi de colectarea inadecvată a acesteia, ceea ce trebuie gestionat urgent.



Suntem de acord cu faptul că numirea forurilor de conducere trebuie reformată urgent şi, de asemenea, suntem gata să sprijinim şi să consiliem parlamentarii în această privinţă. De la recenta criză financiară severă, TVR a iniţiat reforme multilaterale, cu determinarea conducerii şi cu susţinerea deplină a EBU. Dar radioul şi televiziunea publică au nevoie de şi mai mult sprijin de la dumneavoastră, pentru a servi cel mai bine societatea”, afirma dna Deltenre.



La rândul său, Secretarul General al Public Broadcasters International, Toshiyuki Sato, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care se pronunţă împotriva eliminării taxei radio-tv, în care se spune, între altele: «În momentul de față sunt Secretar General al Public Broadcasters International, care este o asociație a principalilor radiodifuzori publici din lume, asociație care îi are printre membrii săi pe BBC, France Television și ARD în Europa, PBS în Statele Unite, CBC în Canada, KBS în Korea și NHK în Japonia. Este o organizație unică și privilegiată, în cadrul căreia se reunesc președinții și directorii generali ai celor 50 de membri ai săi. A 25-a conferintă anuală a acestei asociații a fost gazduită anul acesta în septembrie de Montreal. Anul viitor, Radio Romania va fi gazda acestui eveniment în București. (…) Am fost foarte surprins sa aud că Parlamentul dumneavoastră a votat în favoarea eliminării taxei radio-tv, un sistem care exista de peste treizeci de ani. Sunt convins că Excelența Voastră recunoaște faptul că această taxă reprezintă o sursă vitală pentru un sistem media public sănătos. Multe servicii de radiodifuziune din Europa și din Asia au menținut această taxă pentru a-și putea furniza serviciile».



Ideea de bază este că media este sprijinită semnificativ de aceste mici taxe plătite de populație. Prin natura sa, această taxă este foarte diferită de celelalte taxe și impozite eliminate de Parlamentul dumneavoastră, afirmă dl. Sato.



O finanțare sănătoasă este fundamentul serviciilor publice de media prospere, libere și caracterizate de diversitate. Societatea civilă modernă nu poate exista fără un astfel de sistem, liber și de încredere. În orice țară unde există audiență și un public cu formare intelectuală, iar România este fără îndoială una dintre aceste țări, acest public judecă valoarea și validitatea informațiilor în funcție de sursă. Dacă acest public are sentimentul că postul respectiv este subiectiv și influențabil, nu va avea încredere în materialele difuzate de acesta. Taxa radio-TV , colectată direct de la cetățeni, este un mecanism gândit cu grijă cu scopul de a sprijini sistemul public de radiodifuziune. Există țări care au abandonat acest sistem, dar atât radiodifuzorii, cât și publicul larg regretă această abolire a taxei radio-TV, pentru că rezultatul a fost pierderea independenței în ceea ce privește finanțarea și o scădere a calității conținutului programelor. O astfel de taxă este ușor de eliminat, dar revenirea ulterioară la vechiul sistem este extrem de dificilă. Difuzorii publici din întreaga lume așteaptă cu interes decizia înțeleaptă pe care Guvernul o va lua și în urma diferitelor opinii exprimate pe această temă, a conchis Secretarul General PBI.


Semnarea protocolului privind lansarea programului de tranziție a Forțelor Aeriene Române către aeronave de generația a V-a, F-35 (foto: MApN)
În actualitate vineri, 22 noiembrie 2024

Lansarea programului de tranziţie spre F-35

Decizia Bucureștiului de a achiziţiona avioane de luptă avansate F-35 reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armatei...

Lansarea programului de tranziţie spre F-35
Energie (foto: EdWhiteImages / pixabay.com)
În actualitate vineri, 22 noiembrie 2024

Strategia naţională pentru energie

Executivul de la Bucureşti a adoptat Strategia Energetică Naţională pe următorii 10 ani, până în 2035, cu perspectiva anului 2050. Este...

Strategia naţională pentru energie
Comisia Europeană (foto: © European Union - Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)
În actualitate joi, 21 noiembrie 2024

Acord politic pentru Comisia Europeană

Liderii celor trei principale grupuri politice din Parlamentul European au dat undă verde membrilor următoarei Comisii Europene. Ei au fost de...

Acord politic pentru Comisia Europeană
Foto: aep.ro
În actualitate joi, 21 noiembrie 2024

13 pentru România

În România, alegerile prezidenţiale suscită, în general, cel mai mare interes şi provoacă pasiuni. În plus, anul acesta – unul special...

13 pentru România
În actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024

Pariu pe gazele naturale

La Bursa de Valori Bucureşti a fost lansată, marți, prima emisiune de obligaţiuni de pe piaţa locală, în valoare de 500 de milioane de euro,...

Pariu pe gazele naturale
În actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024

1.000 de zile de război în Ucraina

Reprezentanţii mai multor state, politicieni şi diplomaţi au transmis mesaje de susținere la împlinirea a 1.000 de zile de la declanşarea...

1.000 de zile de război în Ucraina
În actualitate marți, 19 noiembrie 2024

România, înaintea alegerilor prezidenţiale

Luna viitoare, președintelui Klaus Iohannis i se termină al doilea și ultimul mandat de cinci ani la care-i dădea dreptul Constituția....

România, înaintea alegerilor prezidenţiale
În actualitate marți, 19 noiembrie 2024

Vizita premierului la Bruxelles

NATO salută eforturile continue ale României şi contribuţia sa semnificativă la consolidarea Alianţei şi a securităţii euroatlantice –...

Vizita premierului la Bruxelles

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company