Un an de la Colectiv
În România, au fost comemorate, duminică, victimele incendiului de acum un an din clubul de noapte Colectiv. Un marş al tăcerii a fost organizat în capitală, momentul fiind marcat în mai multe oraşe din ţară.
Corina Cristea, 31.10.2016, 12:00
Mii de persoane au participat, duminică, în Bucureşti, la un marş al tăcerii, pentru a marca împlinirea unui an de la incendiul din clubul Colectiv, soldat cu moartea a 64 de persoane – majoritatea tineri -, în acea noapte sau în lunile care au urmat, din cauza rănilor şi a infecţiilor intraspitaliceşti. Tragedia a dus la proteste în masă împotriva corupţiei la nivel înalt şi, în cele din urmă, la căderea guvernului Victor Ponta, a scos la iveală probleme în sistem şi a lăsat în urmă destine schimbate. Sunt încă multe întrebări care aşteaptă răspunsuri, multe răni nevindecate în suflete familiilor îndoliate şi multă suferinţă pentru cei peste 100 de răniţi, mare parte dintre ei având încă de luptat pentru recuperare.
Incendiul a izbucnit în urma focurilor de artificii folosite în timpul unui concert susţinut de trupa rock Goodbye to Gravity. Materialul de antifonare folosit, non-ignifug, a dus la extinderea rapidă a focului, cele aproximativ 350 de persoane aflate în incintă fiind prinse ca într-o capcană de foc, cu o singură ieşire, spre care s-au înghesuit cu toţii. La un an de la tragedie, un monument dedicat memoriei victimelor a fost dezvelit la ora când izbucnea incendiul, în faţa clădirii clubului bucureştean oamenii au ţinut un moment de reculegere şi, simbolic, un proiector a trimis spre cer o rază de lumină.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare la clubul Colectiv: România s-a schimbat. Verificările sunt mai clare, mai dese la astfel de localuri unde se organizează evenimente, există proceduri mai bune, mai clare într-o serie de domenii. Alte lucruri încă nu s-au schimbat după părerea mea suficient de mult, bunăoră mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil.”
Ancheta procurorilor, nefinalizată încă, a relevat că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv – unul dintre cele mai mari dezastre din Europa din ultimele decenii – a fost provocat de numeroase nereguli, pornind de la permisiunea intrării în club a unui număr mult prea mare de persoane până la modul în care fuseseră obţinute autorizaţiile de funcţionare. Trei dosare privind drama de la Colectiv se află în instanţele civile şi militare.
Prezent şi el, duminică, la locul incendiului premierul Dacian Cioloş a apreciat că „este datoria fiecărei persoane să înveţe din tragedia din clubul Colectiv şi să nu uite unde duc minciuna, aroganţa şi corupţia”. Un concert caritabil a fost susţinut de câteva zeci de trupe rock, banii obţinuţi pe biletele de intrare fiind donaţi celor care au încă nevoie de tratamente pentru rănile din incendiu.