Taxa radio-TV – Ovidiu Miculescu: Contest ferm acuzaţiile domnului Liviu Dragnea
Deputaţii au votat proiectul de eliminare a peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-TV. Liderul PSD l-a acuzat pe Preşedintele SRR că a ameninţat un lider politic, lucru contestat de PDG al SRR.
Radio România, 25.10.2016, 15:11
Deputaţii au votat, marţi, în unanimitate, proiectul de eliminare a peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-TV, propus de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, în pofida avizului de luni al Comisiei de buget-finanţe a Camerei, care optase pentru păstrarea taxei radio-Tv ca sursă de finanţare. Radio România şi Televiziunea Română ar urma să fie finanţate integral de la bugetul de stat.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a adresat, în plenul Camerei Deputaţilor, Preşedintelui – Director General al Radioului public, Ovidiu Miculescu, susţinând că acesta l-a ameninţat pe liderul deputaţilor social-democraţi în legătură cu votarea proiectului de lege:
«În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru Radio, spun a zecea oară, a suta oară: şi acum, aceste două instituţii iau bani serioşi de la bugetul de stat şi asta nu le afectează independenţa. Îl întreb pe domnul Miculescu de la Radio, aici, în faţa presei şi de la tribuna Parlamentului, cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe pe liderul de grup de la PSD. Directorul postului de Radio public al României: ‘O să vedeţi voi ce o să păţiţi’. Asta este atitudine de independenţă a acestui domn?», a afirmat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Liderul PSD a adăugat – conform Agerpres – că îi mai solicită Directorului General al Radioului public să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit, dacă a dat concurs şi în ce a constat acesta. Declaraţiile au fost făcute după ce deputaţii au adoptat proiectul de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-tv.
În replică la acuzaţiile dlui Dragnea, PDG al SRR, Ovidiu Miculescu, a precizat între altele: «Contest ferm acuzaţiile domnului Liviu Dragnea, preşedintele PSD, susţinute de la tribuna Camerei Deputaţilor. Precizez ca afirmaţiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante pe care le pot demonstra oricând.
Dincolo de calitatea mea, de Preşedinte Director General al Radio România, calitate în care mi-am exprimat adeseori îngrijorarea şi dezamăgirea profundă faţă de această măsură, sunt un om obişnuit şi nu văd cum ar fi putut interpreta oricine, vreodată, oricare din argumentele ridicate de mine în cadrul dezbaterilor ca pe o ameninţare. Am subliniat mereu că această măsură aduce grave prejudicii independenţei şi echidistanţei serviciului public de radiodifuziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă. Uneori, mărturisesc, am fost chiar vehement, o vehemenţă pe care vă rog să o puneţi pe seama energiei şi speranţelor pe care le-am investit în proiectul radioului public, dar nu am afirmat vreodată ceva ce ar putea fi interpretat ca o ameninţare, oricât de vagă. Mai mult, declar acum, public, că această pretinsă discuţie telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc şi subliniez încă o dată că toate afirmaţiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de faţă este în egală măsură înfricoşător şi revoltător. Asistăm la o incredibilă ambuscadă politică, cu unicul scop de a vulnerabiliza şi, ulterior, acapara politic Radio România.
Avem aici, dacă privim cu atenţie, prima ciocnire între ceea ce ar fi trebuit să rămână media publică independentă şi echidistantă pe de o parte şi politică, ba chiar realpolitik pot spune, pe de altă parte. Sensul unei dezbateri – care de fapt nu a existat – despre independenţa media publică a fost deturnat şi reinterpretat politic.
Se deturnează atenţia de la concepte şi principii şi se încearcă, prin atacuri ad hominem, manipularea opiniei publice. Primele victime au fost colegii domnului Dragnea, care au votat sub imperiul emoţiei stârnite de această falsă ştire. Următoarele victime vor fi milioanele de ascultători ai radioului public care vor descoperi la un moment dat, probabil prea târziu, că Radio România nu mai este radioul lor, vocea liberă, serioasă, imparţială, echidistantă şi de încredere cu care s-au obişnuit ci doar un subcapitol al unui buget guvernamental.
Sub rezerva declaraţiilor politice se poate afirma orice despre oricine iar media publică împinsă în arena unor astfel de dezbateri riscă să piardă mereu, pentru simplul motiv că nu are exerciţiul unui astfel de discurs manipulator, fals, partinic precum cel la care tocmai am asistat».
Timbrul de mediu pentru autovehicule, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii, taxele la Registrul Comerțului, taxele consulare și de cetățenie, taxele pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar sunt câteva din cele 102 taxe eliminate prin această lege.
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a spus pentru Agerpres că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale: Analizăm această opțiune. Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017. Conform ministrului, impactul ar fi de circa 600 milioane lei numai pentru taxa radio-TV.