România şi oraşele viitorului
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a anunţat că 36 de oraşe din România vor putea accesa direct 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltare.
Leyla Cheamil, 04.10.2016, 12:21
Mai mult de jumătate din populaţia României, care însumeaza aproape 20 de milioane de locuitori, trăieşte în oraşe. Acestea impun ritmul şi calitatea vieţii, generează dezvoltare economică, socială, turistică, potenţial creativ. Acolo unde sunt aplicate, politicile urbane urmăresc imbunatatirea calităţii vieţii locuitorilor în oraşe mai frumoase, mai prietenoase, armonios dezvoltate.
Aflată de cateva zile în Romania, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a vorbit despre dezvoltarea urbană sustenabilă şi rolul fondurilor europene în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti. Cu această ocazie, ea a atras atentia că oraşele din România, inclusiv capitala, au mari întârzieri în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare urbană cu bani europeni. România, a mai subliniat oficialul european, are nevoie de specialişti care să realizeze proiecte finanţate din bani europeni de anvergură, care să creeze locuri de muncă.
„Banii europeni pentru 2014 – 2020 să nu mai fie investiţi haotic, să fie investiţi potrivit unor priorităţi tematice. Este realmente o mare problemă pentru România: proiecte de calitate, proiecte majore. S-au făcut foarte multe lucruri, dar s-au făcut lucruri uneori mici: reparări de conducte sau lucruri care ar fi putut făcute din bani naţionali sau din bani locali. Cred că ar trebui să avem proiecte de anvergură care creează locuri de muncă şi care au un impact masiv. Şi cred că această mentalitate de a împărţi sumele către toate primăriile pentru a nu-i nemulţumi pe unii şi pe alţii este o mentalitate păguboasă pentru că, cu aceste sume mici, nu putem face decât proiecte mici.”
Comisarul european pentru Politică Regională a mai anunţat că unul dintre proiectele importante care vizează capitala ar putea fi modernizarea retelei de canalizare cu fonduri europene. Corina Creţu: „Există deja alocat un buget de 100 de milioane de euro din programul de infrastructură mare prin Fondul de Dezvoltare Regională pentru 500 km de modernizare a acestei reţele de canalizare. Colegii mei de la DG Regio sunt, în această săptămână, prezenţi la Banca Europeană de Investiţii să vedem în ce măsură următorii 500 km de canalizare vor putea fi finanţaţi prin garanţii de la Banca Europeană de Investiţii, tocmai pentru că sunt conştientă de calitatea proastă a apei potabile în România, de posibilitatea opririi căldurii.”
36 de reşedinţe de judeţ din România vor putea accesa direct 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltare, a mai spus responsabilul european, care a făcut un apel către autorităţile române să transmită la Bruxelles cât mai repede proiecte şi studii de fezabilitate.