Relaţiile româno-franceze, examinate la Bucureşti
Teme bilaterale şi europene sunt pe agenda vizitei de stat a preşedintelui Franţei, François Hollande, în România francofonă şi francofilă.
Roxana Vasile, 13.09.2016, 13:00
În 2008, preşedintele Nicolas Sarkozy făcea o vizită de lucru la Bucureşti, unde semna împreună cu omologul de la acea vreme, Traian Băsescu, un Parteneriat strategic cu România – primul pe care Franţa îl încheia cu o ţară din sud-estul Europei. Cum documentul a rămas, o vreme, literă-moartă, era nevoie de voinţă politică de ambele părţi pentru impulsionarea unei cooperări istorice excelente.
Prezenţele la Paris, într-un trecut nu foarte îndepărtat, a actualului şef al statului român, Klaus Iohannis, şi a premierului Dacian Cioloş au fost de natură să readucă în prim-plan necesitatea punerii în practică, pe baze noi, a acestui Parteneriat strategic.
Acum, la mai bine de 8 ani după vizita predecesorului său Nicolas Sarkozy, actualul lider de la Elysée, François Hollande, decide să vină, la rândul său, în România. În programul de marţi al vizitei sale de stat au fost incluse convorbiri cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Cioloş; o vizită la Centrul de Cercetare de la Măgurele, de lângă Capitală; participarea la un forum economic, iar la Braşov, în centrul ţării, inaugurarea unei fabrici de elicoptere Airbus.
România mizează pe o creştere a relaţiilor economice bilaterale, Franţa fiind al patrulea partener comercial şi al cincilea investitor. Or, cele două ţări doresc să pună cărămizi noi la o fundaţie deja solidă, exprimată şi printr-o conlucrare foarte strânsă politică şi culturală. Cum România este una din ţările europene cu cea mai mare creştere economică, pentru imm-urile franceze există, de pildă, un bun potenţial investiţional în sectorul agroalimentar sau energetic, dar şi în domenii de vârf, fiind vorba, în speţă, de construirea, la Măgurele, a celui mai mare laser din Europa, destinat cercetării ştiinţifice.
În paralel, se doreşte o stimulare a prezenţei româneşti din Franţa, existând domenii în care România începe să aibă un potenţial de export din ce în ce mai important. Parteneriatul strategic româno-francez – a punctat preşedintele Klaus Iohannis la finele discuţiilor cu omologul de la Paris – este o prioritate de prim-rang a României, acesta confirmând relaţia bilaterală privilegiată care va fi consolidată în continuare.
România – a spus la rândul său, preşedintele François Hollande – vrea să se dezvolte, să se deschidă către Uniunea Europeană. Prefaţând vizita la Bucureşti a preşedintelui François Hollande, publicaţia economică franceză Les Echos remarca, de altfel, că Bucureştiul este aliatul cel mai sigur din Est al Parisului.
Era firesc, în consecinţă, ca, înaintea apropiatului summit european de la Bratislava, François Hollande să caute în România sprijin în favoarea planului său de impulsionare a Uniunii Europene, după decizia Marii Britanii de a părăsi clubul comunitar. Spre deosebire de alte ţări din Europa de Est – notează Les Echos – România rămâne fidelă spiritului european şi respectării angajamentelor luate.