Vara cu proteste în România
Transportatorii rutieri şi crescătorii de animale din România protestează. Dacă primii cer inghetarea politelor RCA, cei din urmă sunt nemulţumiţi de întârzierile la plata subvenţiilor în agricultură.
Leyla Cheamil, 23.08.2016, 12:13
Transportatorii rutieri şi fermierii din România, nemulţumiţi de tarifele mari la asigurările obligatorii RCA, respectiv de neplata subvenţiilor pe anul trecut, se plâng că le-a ajuns cuţitul la os. Transportatorii rutieri au anunţat că vor circula cu viteză redusă cel puţin o oră pe zi, pe principalele drumuri din ţară. Ei acuză faptul că, într-un singur an, poliţele RCA şi-au dublat preţul, de la 2.000 la peste 4.000 de euro.
Astfel, companiile de transport rutier din România înregistrează costuri mai mari şi nu mai pot fi competitive pe plan european. Asociaţiile din domeniu cer guvernului îngheţarea preţurilor poliţelor RCA şi au avertizat că, dacă nu se ia o măsură urgentă, se poate ajunge chiar la blocarea totală a activităţii. Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri, Radu Dinescu:
Viteza redusă o să aibă probabil un impact semnificativ în zonele cu trafic aglomerat oricum. Vorbim de drumuri spre mare, drumuri spre munte, centura Bucureştiului. În schimb, în 15 septembrie este prevăzut un protest de amploare în Bucureşti. Lumea este foarte hotărâtă să înceteze protestele atunci când se va soluţiona problema.
Pe de altă parte, crescătorii de animale au iesit şi ei în stradă, unde continuă protestele în faţa Guvernului. Unii dintre aceştia sunt în greva foamei de săptămâna trecută. Ei spun că nu vor renunţa la proteste până când nu vor primi integral subvenţiile pe anul trecut. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a recunoscut că nu şi-a respectat promisiunea făcută fermierilor de a le plăti, până la jumătatea lunii august, 95% din sumele destinate subvenţiilor.
Directorul Agentiei, Nicolae Horumbă consideră că de vină sunt si agricultorii: Judeţele ne semnalează fel de fel de cazuri când îi invită pe fermieri, îi sună în mod repetat şi nu se prezintă la APIA, fie nu au documentele respective şi atunci eşti obligat să aştepţi cele 10 zile date prin notificare ca să iei decizia pe cazul respectiv, iar fermierii se întreabă de ce lucrurile merg mai greu pe schemele de sprijin cu plată. Autorizarea cererilor presupune un proces de verificare administrativă a cererilor de plată, cereri de plată care nu întotdeauna au fost depuse complete şi corecte.
În schimb, fermierii îl contrazic pe directorul APIA şi spun că au întocmit corect şi la timp documentaţia necesară subvenţiilor pentru anul trecut, dar guvernul nu şi-a respectat promisiunea. Directorul APIA susţine că 1,9 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde pentru subvenţii au fost deja virate către agricultori, iar pentru plata diferenţei de bani funcţionarii Agenţiei lucrează intens.