Strategie pentru viitorul României
Premierul, guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii principalelor formaţiuni politice au fost invitaţi, luni, la Palatul Cotroceni, pentru o nouă rundă de discuţii cu şeful statului despre viitorul României în UE.
Corina Cristea, 05.07.2016, 12:30
După aproape zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România nu are încă un proiect de ţară care să-i definească viitorul în Europa, iar această situaţie trebuie să se schimbe. Este poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a avut, luni, o nouă rundă de consultări cu premierul, guvernatorul BNR şi liderii formaţiunilor parlamentare, în urma situaţiei create de decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.
Şeful statului consideră că este nevoie de o strategie post-aderare şi a propus, în cadrul consultărilor, ca un grup de lucru, care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României, să elaboreze un astfel de proiect de ţară: Din păcate, în România am avut destul de multe aşa-numite proiecte de ţară, strategii care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit, fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de ţară care va ghida mersul României pentru viitorul mediu şi lung în UE, vom stabili care este locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în UE.”
Ideea se bucură de consens politic, spune preşedintele, amintind că acesta este elementul care a lipsit în trecut şi care a făcut ca strategiile de ţară anterioare să nu ajungă să fie puse în aplicare.
Din nou, Klaus Iohannis: Acest grup de lucru poate să funcţioneze în varianta optimală, aici, la Preşedinţie, chiar şi într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuţiei pe care am avut-o şi faptul că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de ţară poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual.”
Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea o abordare generală referitoare la ceea ce-şi propune România pentru anii următori şi va include şi o componentă economică, a declarat şi premierul, cu doar o zi înainte de a lansa în dezbatere publică strategia „România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”, care, spune Dacian Cioloş, va fi parte componentă a proiectului de ţară.
Prim-ministrul a amintit că, la începutul mandatului, actualul Guvern a anunţat că va lansa dezbateri pe două subiecte – unul legat de viziunea de dezvoltare economică a României şi celălalt – România în Uniunea Europeană şi în perspectiva pregătirii Preşedinţiei pe care România o va asigura la nivelul Consiliului Uniunii Europene, în 2019 – teme în acord cu ceea ce a propus acum preşedintele Klaus Iohannis.