România înainte de summitul NATO
Consolidarea apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice şi întărirea flancului său estic, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe robuste şi credibile a NATO în regiune – sunt doar două din obiectivele diplomaţiei româneşti la apropiatul summit Aliat de
Roxana Vasile, 14.06.2016, 13:24
Consolidarea apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice şi întărirea flancului său estic, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe robuste şi credibile a NATO în regiune – sunt doar două din obiectivele diplomaţiei româneşti la apropiatul summit Aliat de la Varşovia, din prima parte a lunii viitoare. Bucureştiul crede, totodată, în importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi în întărirea cooperării şi coordonării între NATO şi Uniunea Europeană, pe de o parte, iar pe de alta între NATO şi partenerii ei estici. În aşteptarea întâlnirii la nivel înalt din 8-9 iulie, la Bruxelles a fost programată, zilele acestea, o reuniune a miniştrilor Apărării din ţările Aliate, între care se numără şi cel român, Mihnea Motoc.
Pe agenda discuţiilor se află, între altele, mărirea bugetelor naţionale destinate sectorului Apărării. În 2014, Aliaţii au decis să nu mai taie din aceste bugete şi să ajungă, în zece ani, la 2% din Produsul Intern Brut, deoarece capacităţile militare defensive sunt mai costisitoare decât cele ofensive. Or, veştile sunt bune : estimările NATO indică o medie de 1,5% din PIB. Apoi, tot la Bruxelles se discută şi despre implicarea NATO, prin avioanele AWACS de supraveghere, în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.
În plus, într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii ministeriale, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că Alianţa va desfăşura, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, patru batalioane prin rotaţie în cele trei state baltice şi în Polonia. Potrivit oficialului, apărarea Alianţei şi forţa NATO de descurajare nu se bazează, însă, exclusiv pe cele patru batalioane.
Lărgind perspectiva, acestea fac parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziţiei Alianţei, ca răspuns la provocările cu care se confruntă. Iar răspunsul este că, dacă va fi necesar, Alianţa e pregătită să îşi apere toate statele membre! Bucureştiul a primit asigurări în acest sens şi din partea Statelor Unite ale Americii, prin ambasadorul lor la NATO, Douglas Lute. Alianţa Nord-Atlatică – a spus el în cadrul unei teleconferinţe – îi va sta alături României în situaţia în care ar apărea o ameninţare concretă, referindu-se la recentele declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
Moscova nu a devenit mai agresivă, ci, de fapt, îşi continuă comportamentul iresponsabil început acum doi ani prin anexarea ilegală a Crimeii – a mai spus Douglas Lute. Deranjată, acum, de amplasarea în sudul României, la Deveselu, a unor elemente ale scutului antirachetă, Rusia are o retorică interesantă, dar NATO se va uita la acţiuni – a punctat diplomatul american.