GAUDEAMUS Radio România Oradea 2016, un eveniment peste aşteptări
Vremea frumoasă, miile de titluri prezente, ofertele imbatabile ale participantilor şi un program consistent de evenimente au adus la târg peste 17.000 de orădeni dornici să savureze atmosfera specifică unui loc dedicat cărții.
Eugen Cojocariu, 22.05.2016, 15:01
La pomul lăudat, dacă se numeşte Gaudeamus, merită să vii cu sacul. Cu siguranţă va fi plin la plecare. Valabil în proporţie de 100% pentru ediţia din acest an a Târgului GAUDEAMUS Oradea, care se încheie astăzi, la ora 15.00 şi care s-a bucurat, încă de la primele ore, de o primire călduroasă din partea publicului orădean.
Vremea frumoasă, miile de titluri prezente în incintă, ofertele imbatabile ale participantilor şi un program consistent de evenimente au adus la târg peste 17.000 de orădeni dornici să savureze atmosfera specifică unui loc dedicat CĂRŢII.
Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei Gaudeamus, avut loc în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie şi s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei Familia”. Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 a fost domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, cel care a iniţiat şi a organizat evenimentele care au ilustrat tema acestui an.
Trofeele GAUDEAMUS, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 22 mai, au fost: Trofee acordate prin Votul Publicului:
– Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura RAO, locul 2 – Editura Niculescu şi locul 1 – Editura Trei
– Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul Biblia pierdută” de Igor Bergler, publicat de Editura RAO şi vândut la târg, conform reprezentanţilor editurii într-un tiraj estimat de 140 de exemplare.
– Trofeul Presei, ai căror câştigători au fost desemnaţi de către vizitatorii care au menţionat instituţii mass-media drept sursă de informaţii despre târg, a fost câştigat de: cotidianul Jurnal Bihorean” – secţiunea publicaţii, postul Radio Vocea Evangheliei – secţiunea radio, postul Digi 24 Oradea – secţiunea TV şi website-ul www.eBihoreanul.ro – secţiunea online.
Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Diana Gavriş, elevă la Colegiul Naţional Emanoil Gojdu” din Oradea, în clasa a XI-a. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova şi de Avon Cosmetics.
O diplomă specială a fost acordată domnului Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, pentru programul de evenimente consistent şi diversificat pe care l-a susţinut de-a lungul întregului târg. Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului.
Gaudeamus Oradea 2016 în cifre:
– peste 17.000 de vizitatori (comparativ cu 15.000 la ediţiile precedente);
– 66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte;
– o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS);
– peste 30 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă;
– circa 200 de volume donate de către vizitatori pentru proiectul Cărţile se întorc acasă”.
Proiecte Radio România – Gaudeamus derulate la Târgul GAUDEAMUS Oradea 2016:
– Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiectul prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc a avut la Oradea, ca protagonişti, patru reprezentanţi ai oraşului gazdă: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter (Liceul Teoretic Ady Endre”), Teodora Groza (Colegiul Naţional Mihai Eminescu”) şi Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna”). Premiile au fost oferite de Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, editurile Casa Radio, Corint, Nemira, Niculescu şi Byton Music.
– Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte, are în acest an ca beneficiar Asociaţia Dedalis din comuna Balc, organizaţie care face demersuri pentru înfiinţarea unei biblioteci a comunităţii. – Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială, peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu” au refăcut, în mod simbolic, prin intermediul unui lanţ uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie şi bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia De-aş avea” a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuţi la redacţia revistei Familia”. Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, a fost astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial Iosif Vulcan” . Destinatarul final, Ioan Moldovan, actualul director al revistei Familia”, a rostit aici cuvintele cu care Iosif Vulcan a prefaţat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia De-aş avea”.
– Joi, 19 mai pe strada Republicii, în zona pietonală, a avut loc Parada personajelor literare” susținută de liceenii de la Colegiul Național Mihai Eminescu”, cu sprijinul Teatrului Regina Maria” Oradea.