Cauzele tragediei de la clubul Colectiv
La jumătate de an de la producerea incendiului devastator din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 64 de morţi, procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta.
Leyla Cheamil, 25.04.2016, 12:59
Ceea ce ar fi trebuit să fie o seară de vineri relaxantă, petrecută împreună cu prietenii într-un club bucureştean a devenit, în câteva secunde, un adevarat iad pentru sute de tineri, care au avut ghinionul să fie acolo. Artişti, fotografi, jurnalişti, arhitecţi, elevi olimpici, studenţi străini, corporatişti, ingineri participau, în Clubul Colectiv, în ziua fatidică de 30 octombrie 2015, la concertul de lansare al unui nou album al trupei rock Goodbye to Gravity.
64 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost răniţi în tragedia care a îndoliat întreaga Românie şi care a provocat ample proteste de stradă, care au dus la demisia premierului social democrat Victor Ponta. La jumătate de an de la producerea tragediei, Parchetul General a finalizat ancheta în dosarul incendiului de la clubul Colectiv. Din rechizitoriul de 170 de pagini al procurorilor reiese că, în acest club, nu au fost respectate normele contra incendiilor.
Potrivit procurorilor, în incendiul s-au atins temperaturi de 900 de grade Celsius, focul s-a propagat până la tavan în 33 de secunde, iar cei aflaţi înăuntru s-au chinuit multe minute să deschidă cea de-a doua uşă a localului. Unul dintre supravieţuitori a declarat că, în deschiderea concertului, au fost aprinse artificiile de pe scenă care erau în formă de vulcan şi aruncau scântei la o înălţime mare. Acesta susţine că, scânteile s-au prelins pe un stâlp care a luat imediat foc, iar flăcările s-au întins spre tavan. In rechizitoriul întocmit de procurori se mai arată că stingătoarele din club erau expirate, iar după izbucnirea incendiului un bărbat a încercat să stingă focul aruncând cu bere. Mai multe persoane, inclusiv acţionarii clubului, vor fi trimise în judecată în dosarul Colectiv.
Cei trei patroni sunt acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi că nu au luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă. Declaraţiile acestora în legătură cu materialele folosite pentru izolarea fonică a localului nu coincid cu cele ale constructorului. Cel care s-a ocupat de renovare spune că cei trei au ales materiale ieftine şi neignifuge, în timp ce patronii spun că au primit asigurări de la constructor că materialele folosite erau tratate împotriva focului.
De asemenea, cei trei patroni sunt acuzaţi că au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, şi că au fost de acord cu desfăşurarea unui spectacol pirotehnic, deşi amenajările interioare erau improprii. Si patroana formei de artificii va fi trimisă în judecată, întrucât a cumpărat şi vândut produse pirotehnice care nu aveau instrucţiuni în limba română şi pentru că nu le-a făcut instructajul angajaţilor trimişi să monteze artificiile în Clubul Colectiv.