Noul ministru şi problemele Muncii
Legea salarizarii în sectorul bugetar şi aplicarea noilor prevederi ale Legii privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor sunt principalele provocări ale mandatului noului ministrul român al muncii, Dragoş Pâslaru.
România Internațional, 19.04.2016, 13:22
Noul ministru român al muncii, Dragoş Pâslaru, un economist în vârstă de 40 de ani, şi-a început mandatul, marţi, la o zi după ce a depus jurământul de învestitură, în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis. Preşedintele a remarcat că acesta preia portofoliul într-o perioadă complicată şi i-a urat să fie inspirat. Iohannis i-a recomandat noului ministru să facă din salarizarea bugetarilor o prioritate a activităţii sale.
Klaus Iohannis: ”Există, evident, o mare aşteptare pentru eliminarea inechităţilor din domeniul salarizării bugetarilor. Vă doresc, domnule ministru, ca împreună cu toţi actorii implicaţi să găsiţi o soluţie acceptată care realmente îmbunătăţeşte situaţia în acest domeniu”. Dragoş Pâslaru, fost consilier de stat pe probleme economice la Cancelaria primului-ministru Dacian Cioloş, a fost propus chiar de şeful guvernului pentru a o înlocui în funcţie pe Ana Costea. Aceasta şi-a dat demisia săptămâna trecută, în urma nemulţumirilor exprimate de sindicate cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor.
Între timp, premierul Cioloş a anunţat că executivul continuă discuţiile cu partenerii sociali pe tema salarizarii angajaţilor din sectorul public, pentru a găsi o soluţie acceptabilă şi fezabilă din punct de vedere bugetar şi legal. O alta provocare pentru noul ministru al muncii este aplicarea noilor prevederi ale Legii privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, care tocmai a fost promulgată de şeful statului. La ceremonia de învestitură, preşedintele Iohannis a subliniat că este o lege foarte importantă pentru evoluţia demografică a României şi a cerut să se găsească soluţii pentru aplicarea ei.
Klaus Iohannis: „Consider că această lege este una bună, aşteptată şi binevenită. Este o lege pro-activă din zona politicilor demografice care cu siguranţă este foarte importantă pentru România”. Noua lege elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, care până acum era de 3.400 lei( 760 de euro). Indemnizaţiile acordate mamelor vor reprezenta 85% din venituri şi se acordă pe o perioadă de doi ani.
Părinţii care se întorc mai devreme la serviciu au dreptul la un stimulent de 50% din indemnizaţia minim garantată. Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani, respectiv de trei ani, pentru copilul cu handicap. Prevederile vor intra în vigoare la 1 iulie, însă ministrul de finanţe a declarat recent că până la rectificarea bugetară nu sunt fonduri pentru aplicarea legii. PNL a salutat promulgarea legi şi a solicitat noului ministru al muncii să identifice resursele financiare necesare acordării indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.