NATO şi securitatea europeană
România îşi menţine angajamentul de a contribui la întărirea flancului estic al Alianţei Nord Atlantice – a reiterat Bucureştiul, cu prilejul Zilei NATO.
Roxana Vasile, 04.04.2016, 12:54
În urmă cu 12 ani, pe 29 martie, România adera la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Momentul era urmat, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării drapelului românesc la sediul NATO. Începând cu 2005, în România este marcată Ziua NATO în prima duminică a lunii aprilie, aceasta fiind o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic.
Anul acesta, o ceremonie militară a avut loc la sediul Ministerului Apărării, care şi-a deschis porţile publicului larg. A fost prezentat, între altele, un exerciţiu de mânuire a armamentului executat de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazu, a fost organizată o expoziţie de tehnică militară şi au putut fi vizionate filme cu tematică militară. O ceremonie militară dedicată Zilei NATO a avut loc şi la Baza aeriană Kandahar din Afganistan, la care au participat militari din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni” sau din echipa de consiliere a forţelor de securitate afgane.
Dincolo de manifestările populare, Ziua NATO a fost şi un nou prilej pentru oficialii de la Bucureşti să reafirme că România este un aliat apreciat, care participă activ la consolidarea Alianţei. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a amintit că în cei 12 ani care au trecut de la aderarea la NATO, România a dovedit că este de încredere:
“România este precis identificată ca un aliat solid. Se ştie în NATO că România este un aliat care îşi respectă întotdeauna cuvântul dat. Contribuim major la practic toate operaţiunile, misiunile derulate de NATO în teatre, contribuim major la schimbul de informaţii din Alianţă şi aceasta, de la momentul aderării, iar astăzi sunt mândru, ca român, că cetăţenii noştri sunt în continuare sprijinitori ai acestor organizaţii internaţionale care sunt esenţiale pentru lumea din care facem parte, ale cărei valori le împărtăşim.”
În contextul unei situaţii de securitate radical schimbate în Europa ultimilor ani, România îşi menţine angajamentul de a contribui la întărirea flancului estic al Alianţei Nord Atlantice – după cum au afirmat atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Dacian Cioloş. În timp ce şeful statului a remarcat că aderarea României la NATO, acum 12 ani, este unul din succesele remarcabile ale politicii externe româneşti contemporane, premierul a punctat că Guvernul îşi menţine angajamentul de a creşte capacitatea operaţională a Armatei şi de a aloca acestui sector fondurile necesare pentru o bună înzestrare şi pentru creşterea calităţii vieţii militarilor.
Să amintim că, anul trecut, la Bucureşti au fost inaugurate Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est – structură aliată de comandă şi control, precum şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO. Totodată, se lucrează la finalizarea scutului american antirachetă de la Deveselu, din sudul României, transferul acestuia către NATO fiind în grafic.