Problemele sistemului medical
Nemultumiţi de actuala situaţie din sistemul sanitar, medicii de familie au protestat, hotărând să nu mai elibereze reţete compensate şi bilete de trimitere timp de două zile.
Leyla Cheamil, 04.04.2016, 12:28
Sistemul medical românesc pare la fel de bolnav ca şi pacienţii care apelează la serviciile sale. Ani de-a rândul subminat de finanţarea insuficientă şi aflat, de facto, printre ultimele priorităţi ale autorităţilor, sistemul sanitar se confruntă cu disfuncţii majore, având consecinţe negative atat asupra cadrelor medicale, cât şi asupra pacienţilor. Nemultumiţi de situatia actuală din domeniu, unii dintre medicii de familie au hotarât să protesteze prin neeliberarea de reţete compensate şi bilete de trimitere timp de două zile – pe 1 şi 4 aprilie.
Principala revendicare a doctorilor este respectarea termenelor privind semnarea actelor adiţionale la contractele cu casele judeţene. Aceştia susţin că nu mai vor să semneze retroactiv contractele ca până acum, ţinând cont că, în unele cazuri, au fost puşi să plătească din propriul buzunar tratamentele prescrise. Prin această formă de protest, doctorii trag un semnal de alarmă faţă de situaţia care se repetă în ultimii ani, a afirmat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
„De zece ani suntem puşi în situaţia de a semna ilegal contracte retroactive. Un contract adiţional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Această decizie a noastră – o parte dintre noi o vor menţine, alţii s-au speriat, pentru că au fost luaţi la telefoane om cu om – dar este şi un semnal că dorim să intrăm în normalitate şi legalitate.”
Rodica Tănăsescu a mai spus că, prin acest protest, medicii de familie vor să atragă atenţia că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puţin de trei luni. În plus, doctorii solicită dublarea fondurilor alocate medicinei primare. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, doreşte o rectificare bugetară care să aducă o suplimentare de fonduri. „Am amânat noile norme ale contractului, iar în momentul în care vom avea o reevaluare a întregului sistem sperăm că aceasta va fi dublată şi de o rectificare bugetară. Apelul meu este unul la responsabilitate. Casele şi-au făcut datoria, iar modalitatea acestor acte adiţionale este una care a funcţionat întotdeauna.”
Două organizaţii care îi reprezintă pe medicii de familie au lansat un document cu titlul Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului şi politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbuşeşte”. Documentul, care a fost trimis către toate instituţiile de decizie din sănătate, dar şi către Preşedinţie, aminteşte că bugetul total al Sănătăţii în acest an este de 4,2% din PIB, însă doar 0,86% din PIB reprezintă contribuţia statului.
Restul procentelor reprezintă contribuţiile asiguraţilor în fondul de asigurări de sănătate. Altfel spus, se arată in document, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetăţenilor, dar se bazează pentru acoperirea cheltuielilor aproape exclusiv pe contribuţia cetăţenilor şi angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate.